Kap koja je prelila čašu

Braća Koch okrenuli leđa Trumpu: financiraju kampanju protiv njegovih carina

Čelnici republinaske stranke sigurno nisu oduševljeni njihovom odlukom
David i Charles Koch
 Carlo Allegri / Reuters / Profimedia, MCT

Moćna američka braća Charles i David Koch najavili su financiranje kampanje protiv Donalda Trumpa i njegovih trgovinskih carina.

Braća Koch, jednako poznata po svojem poslovnom carstvu kao i po bezrezervnoj potpori američkoj konzervativnoj politici, danas su šokirali čelnike Republikanske stranke kada su najavili financiranje kampanje za slobodnu trgovinu.

Kao što javlja BBC, vlasnici The Koch Industriesa, Charles i David Koch, nisu s oduševljenjem dočekali Trumpov dugonajavljivani potez nametanja carina na uvoz željeza i aluminija, koje američki predsjednik Donald Trump smatra neophodnom mjerom za poticanje poslovanja američkih proizvođača.

The Koch Industries druga je najveća privatna tvrtka u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i jedna je od najvećih i najuspješnijih tvrtki na svijetu. Prema podacima iz 2017. godine, vrijednost tvrtke je procijenjena na 116 milijardi USD, dok se broj zaposlenika konglomeracije procjenjuje na 120,000. S obzirom na činjenicu da se konglomeracija izričito bavi naftom, nametnute carine na aluminij i čelik potaknule su braću Koch da u suradnji s Gospodarskom komorom za slobodnu trgovinu, fondacijom The Americans for Prosperity te inicijativnom LIBRE pokrenu nekoliko milijuna dolara vrijednu kampanju s ciljem ukidanja carina.

Tim Philips, predsjednik fondacije The Americans for Prosperity, u utorak je izjavio da će carine naštetiti ekonomskom potencijalu Sjedinjenih Američkih Država, ali i ostatka svijeta.

“Postoje bolji načini da se ispregovara trgovinski sporazum od kažnjavanja američkih potrošača i poduzetnika.” dodao je Philips.

Kao što je i napisano na službenim stranicama The Koch Industriesa, “milijune Amerikanaca riječi ‘braća Koch’ već desetljećima asociraju na politički aktivizam.”

Zbog dosadašnjeg društvenog angažmana u negiranju klimatskih promjena i radničkih prava, braću je Koch dugo godina demonizirala američka ljevica. S obzirom na to da je kampanja prvenstveno usmjerena na birače Republikanske stranke kako bi se dobivanjem njihove potpore posredno izvršio pritisak i na samog predsjednika SAD-a, čelnici stranke sigurno nisu oduševljeni njihovom odlukom.

Osim što su najavili svoj angažman u borbi za ukidanje Trumpovih carina, koncern je u službenoj objavi najavio i povlačenje mlađeg brata Davida Kocha (78) iz uprave The Koch Industriesa, kao i iz uprave fondacije The Americans for Prosperity. Kao razlog povlačenja Davida Kocha iz službenih poslova koncern navodi njegovo pogoršano zdravstveno stanje. U istoj je objavi za medije navedeno da će sve njegove funkcije preuzeti njegov stariji brat Charles (82).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:59