E-bike

Bike point s punionicom postavljen u centru Svetvinčenta: ‘Ovo je logičan nastavak naših aktivnosti‘

‘E-bike je sve popularniji među biciklistima radi njihove praktičnosti te se u zadnjih nekoliko godina znatno povećao broj posjetitelja‘

Bike point s punionicom za električne bicikle postavljen je u centru Svetvinčenta do visitor centra Kuća vještice Mare. U sklopu punionice za četiri bicikla, opremljenom sa zračnim kompresorom za gume nalazi se i informativna ploča s biciklističkim stazama clustera Svetvinčenat, Kanfanar, Bale, Rovinj i Vrsar. Na informativnoj ploči prikazane su MTB staze te staze lakše težine namijenjene familijama i rekreaciji.

- E-bike je sve popularniji među biciklistima radi njihove praktičnosti te se u zadnjih nekoliko godina znatno povećao broj posjetitelja, koji u Svetvinčenat dolaze e-biciklima. Stoga je postavljanje punionice za električne bicikle bio logičan nastavak aktivnosti unaprjeđenja turističke infrastrukture na području naše općine i tome ćemo težiti u budućnosti, kazao je načelnik Općine Svetvinčenat Dean Perković.

- Danas, Općina Svetvinčenat broji 2.450 kategoriziranih kreveta u smještajnim objektima, a popunjenost objekata u glavnoj sezoni je jako dobra, dok u pred i posezoni ima dosta prostora za poboljšanje. Stoga aktivnosti turističke zajednice su usmjerene na stvaranje dodatnih sadržaja i motiva dolaska turista u pred i posezoni. Cikloturizam je jedan od motiva dolaska u tom razdoblju, a turistička zajednica već nekoliko godina kontinuirano provodi aktivnosti uređenja biciklističkih staza na području naše općine. Ove godine uz postavljeni „bike point“ s punionicom za električne bicikle u Svetvinčentu u sklopu projekta „Svetvinčenat by e-Bike“, postavljen je „bike point“ u mjestu Juršići s info tablom staza područja i postoljem za bicikle te uređena su još dva bike odmorišta sa stolom i klupama te info tablom, jedno kod crkvice Sv. Kvirina u Svetom Kirinu a drugo pored crkvice sv. Marije od trih kunfini kod sela Boškari, kazao je direktor TZ Općine Svetvinčenat Dean Pustijanac.

Na području Općine Svetvinčenat uređene su tri MTB staze, „Renesansa na dva kotača“ srednje težine te „Putevima kaštela“ i „Roverija“ lakše težine namijenjene familijama i rekreaciji s obzirom na to da 60% turističkih dolazaka u smještajne kapacitete na području općine čine obitelji s djecom. Uz navedene MTB trasirane su 3 cestovne staze koje kreću iz Svetvinčenta te povezuju zapadnu i istočnu obalu Istre. S ciljem obogaćivanja biciklističke ponude MTB staze s područja općine povezane su sa stazama Kanfanara, Bala, Rovinja i Vrsara te motiv su dolaska mnogih biciklista u destinaciju.

- Trenutno u Istri imamo postavljeno 41 e-Bike stanicu, raspoređene na cijelom područje Istre, a s druge strane imamo pokrivenost kako gostiju koji su smješteni u kampovima i hotelima tako i u privatnom smještaju što je za središnji dio Istre jako bitan segment. Možemo reći da je Istra, jedina takva regija u Europi, jer pojedinačne destinacije u Europi imaju e-bike stanice, ali Ista ima povezane staze od sjevera prema jugu i istoka prema zapadu tako da smo geografski pokrili cijeli teritorij Istre, kazao je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

- Okrenuti smo prema potporama selektivnih oblika turizma i jedan od takvih je cikloturizam ili outdoor aktivnosti u Istri, u zadnje tri godine s preko 500.000,00 kn sufinancirani su takvi projekti diljem Istre i time se u svakom slučaju podiže razina kvalitete proizvoda i povećava ponuda tako da time ujednačavamo kvalitetu proizvoda na području cijele Istre, kazala je pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković.

Uređenje bike pointa Svetvinčenat s punionicom za električne bicikle financirano je sredstvima TZ Općine Svetvinčenat uz sufinanciranje Upravnog odjela za turizam Istarske županije putem Programa poticanja turističkih manifestacija, projekata i proizvoda specijalnih interesa na turistički manje razvijenim područjima u 2021. godini u iznosu od 12.000,00 kuna, TZ Istarske županije u iznosu od 5.000,00 kuna i Općine Svetvinčenat, a samo postavljanje realizirano je u suradnji s UTE - Uljanik TESU Elektronika d.o.o. - Go2bike, pulskim proizvođačem punionice električnih bicikala. Ukupna vrijednost uređenja bike pointa u Svetvinčentu i Juršićima te odmorišta pored crkvica Sv. Kirina i sv. Marije od trih kunfini iznosi 54.000,00 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:53