Nezapamćena recesija

Banke posudile od ECB-a rekordni iznos eura

Posuđeni iznos najveći je otkada je ECB uveo program ciljanog dugoročnog refinanciranja
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Banke u eurozoni posudile su u četvrtak od Europske središnje banke (ECB) rekordnih 1.300 milijardi eura kako bi podmirile sve veću potražnju kompanija za kreditima u vrijeme nezapamćene recesije.

ECB je pokrenuo program ciljanog dugoročnog refinanciranja (TLTRO) prije šest godina a izmijenio ga je ove godine kako bi pomogao gospodarstvu da prebrodi teške posljedice pandemije koronavirusa.

Komercijalne banke posudile su danas iz tog programa ukupno 1.300 milijardi eura na razdoblje od tri godine, uz kamatnu stopu od minus jedan posto.

Posuđeni iznos najveći je otkada je ECB uveo TLTRO ali je manji u neto iznosu budući da su banke vjerojatno dio iznosa upotrijebile za reprogramiranje starih ECB-ovih kredita kako bi iskoristile iznimno povoljnu kamatu.

Negativna kamatna stopa znači da će banke u godinu dana zaraditi 0,5 posto bez ikakvih uvjeta, odnosno jedan posto pod uvjetom da ne smanjuju kreditni portfelj, podsjeća Reuters.

U preostale dvije godine do dospijeća kredita kamata će biti identična ECB-ovoj kamati na depozite, koja trenutno iznosi minus 0,5 posto.

Današnja operacija znači veću bilancu za ECB i ulijeva nadu da će komercijalne banke nastaviti s kreditiranjem, unatoč gotovo 10-postotnom padu gospodarstva, i tako pomoći kompanijama da prežive dok Europa ne ukine sva ograničenja uvedena zbog pandemije.

Kompanije su na početku koronakrize gotovo u cijelosti iskoristile odobrene kreditne linije, sasvim suprotno razdoblju financijske i dužničke krize od prije deset godina kada su im banke uskraćivale kredite kako bi zaštitile svoje bilance a rezultat je bio još dublji pad aktivnosti.

Značajnu ulogu u tome odigrao je upravo ECB, koji danas komercijalnim zajmodavcima tolerira nešto slabije kapitalne pokazatelje kako bi podržao protok kredita realnom gospodarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2024 11:17