Povratak starog trenda

Banke ponovno u akciji pridobivanja klijenata za gotovinske kredite

Sberbank ovaj tjedan ima ‘Happy Week‘, a Addiko Bank ‘Red Week‘ s nižim kamatama za nekad popularne kredite, za koje je interes pao u pandemiji
Ilustracija

Najave da bi oporavak ove godine mogao biti bolji i od najoptimističnijih prognoza mogle bi popraviti potrošačke apetite i vratiti građane gotovinskim nenamjenskim kreditima.

Banke su za to spremne: u nastojanju da privuku pozornost klijenata neke od njih su pripremile posebne ponude. Sberbank je, primjerice, najavio "Happy Week", a Addiko Bank "Red Week". Tijekom "sretnog tjedna" Sberbank klijetima nudi gotovinske kredite "s kamatnom stopom već od 4,40 posto" (efektivna 4,76 posto), jednakom za kredite u eurima i kunama.

Posebne ponude

U banci ističu da pritom neće naplaćivati naknadu za obradu kredita, ali za one koji nisu klijeti banke kamatna stopa ipak je malo viša i iznosi 5 posto (efektivna 5,12 posto). No, prijeđu li u Sberbank, i oni ostvaruju povoljniju kamatnu stopu. Kredit u kunama ili eurima odobrava se uz promjenjivu ili fiksnu kamatnu stopu, na rok do deset godina.

Banka koja se proteklih godina posebno specijalizirala za gotovince, Addiko Bank, ovaj tjedan nudi "Blic plus kredit". Onima koji se uključe u ponudu "Red week" obećava vratiti prvu ratu kredita. Poput Sberbanka, i Addiko nastoji privući nove klijente, pa povoljniju kamatnu stopu ostvaruju oni koji prebace primanja u banku. Redovna fiksna kamatna stopa iznosi "od 4,9 posto za eure do 5,2 posto za kune". U RBA, pak, klijente pozivaju da "započnu svoju priču" uz posebnu ponudu kredita, s kamatnom stopom od 5 posto (efektivna 5,91 posto) za klijente i 5,5 za ostale, a mogu dobiti kredit do 40.000 eura "u par minuta" na rok od tri do sedam godina.

Samo u svojim specijalnim ponudama, čini se, banke su spremne spustiti kamatne stope ispod 5 posto. Usporedna lista HNB-a pokazuje da su u njihovim redovnim ponudama gotovinski krediti i dalje vrlo skupi, imajući u vidu "povijesno niske kamatne stope" te činjenicu da je štednja postala gotovo besplatna. U Sberbanku efektivna kamatna stopa, varijabilna i fiksna, iznosi 6,49 posto. U RBA je varijabilna 7,31 posto, a fiksna 7,42 posto, a Addiko nudi samo fiksne kamate od 6,18 posto.

Pandemijski pad

Gotovinski krediti, očito je, bankama ostaju najisplativiji proizvod; pitanje je samo kako vratiti klijente. Pravi bum dogodio se 2018. i 2019. godine, kada su povećani 5,6 milijardi kuna i 5,3 milijarde kuna. U prošloj, pandemijskih godini potrošnja je posustala, pa i interes za gotovince: razina im je pala za 700 milijuna, na 52,2 milijarde kuna. No, posljednjih mjeseci uočljiv je vrlo blag oporavak: u travnju su bili oko pola milijarde kuna veći nego krajem prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2022 12:56