veliki projekt

Austrijski ulagač Conex Invest u Martinskoj Vesi gradi solarnu elektranu

Gradnja fotonaponske elektrane vrijedne 457 milijuna kuna jedna je od najvećih stranih investicija u obnovljive izvore energije
 Andrew Caballero-reynolds/AFP

U Martinskoj Vesi pokraj Siska nedavno je potpisan ugovor općinskih vlasti i austrijske kompanije Conex Invest o gradnji fotonaponske elektrane vrijedne 457 milijuna kuna. Riječ je, kako doznajemo od Tibora Živka, direktora i vlasnika bjelovarske tvrtke Microstar koju je Conex Invest angažirao za gradnju elektrane u Martinskoj Vesi, o fotonaponskoj elektrani gabarita kakve trenutno nema nijedna solarna elektrana u Hrvatskoj koja je u funkciji.

- Fotonaponska elektrana u Martinskoj Vesi ulazi u kategoriju neintegriranih sunčanih elektrana sagrađenih na zemlji, snage 60 megavata i procijenjene godišnje proizvodnje 76 gigavatsati, čime se izdvaja od sličnih projekata koji su dosad realizirani u Hrvatskoj. Ovoga trenutka projektirane su, prema informacijama koje imamo, još neke sunčane elektrane velike snage poput ove u Martinskoj Vesi te čekaju na realizaciju - rekao nam je Živko, čija je tvrtka, kako nam je naveo, dosad sagradila 25 fotonaponskih elektrana u našoj zemlji.

Dovoljno velikih površina

Na pitanje što je presudilo da Conex Invest odabere upravo Martinsku Ves i prihvati ponudu tamošnje općinske uprave na čijem je čelu načelnik Stjepan Ivoš za ovako veliko ulaganje, vlasnik Microstara kaže da na odabranoj lokaciji postoji dovoljno velika površina za elektranu te da su se općinske vlasti Martinske Vesi pokazale iznimno susretljivima i zainteresiranima primiti ovakvu investiciju.

- Pregledane su još neke lokacije, no na kraju je izbor pao na Martinsku Ves, s čijim je vlastima potpisan ugovor o najmu zemljišta na 30 godina. Elektrana će se nalaziti u općinskoj gospodarskoj zoni Mahovo - navodi Živko.

Očekivani radni vijek Conexove elektrane u Mahovu je 30 godina, postrojenje će, kako se čulo prilikom potpisivanja spomenutog ugovora, imati šest stalnih zaposlenika, očekivani godišnji prihod općinskog proračuna Martinske Vesi od najma zemljišta je minimalno 1,9 milijuna kuna te od komunalnih naknada dodatnih dva milijuna kuna godišnje, a najavljena je i suradnja investitora s lokalnim OPG-ima.

Na pitanje kada bi mogla početi gradnja elektrane u Mahovu, Živko kaže da investitor trenutno radi na izradi i ishođenju projektne dokumentacije te na dogovoru s Hrvatskim operaterom prijenosnog sustava (HOPS) o gradnji dalekovoda neophodnog za prijenos električne energije.

Dogovor s HOPS-om

Bez dalekovoda, potvrđeno nam je, nema ni investicije u Martinskoj Vesi. Isto tako nam je potvrđeno da gradnja dalekovoda ide na trošak investitora a HOPS izdaje pripadajuće dozvole.

- Trenutni dalekovod na koji bi se elektrana mogla priključiti nedovoljne je jakosti za ovakvo postrojenje, stoga se mora izgraditi novi. Kada je riječ o rokovima u kojem HOPS treba odgovoriti, vodimo računa o tome da je operater ovog trenutka pretrpan sličnim zahtjevima tako da moramo biti strpljivi - kaže Živko.

Prema iskustvu iz Češke, gradnja traje dvije godine

Zbog procedure gradnja Conexove solarne elektrane sigurno neće početi ove godine. Živko je suglasan s tom procjenom, a pritom navodi primjer iz Češke gdje procedura pripreme gradnje elektrane gabarita kakve ima Conexova u Mahovu traje oko dvije godine. I sama gradnja elektrane, dodaje vlasnik Microstara, traje dvije godine. Prema prezentaciji, postrojenje se sastoji od 207.300 fotonaponskih panela ukupne snage 330 vata. U ukupnoj investiciji Conexa kupnja panela, uz dalekovod i priključak na mrežu, predstavlja najveći dio ulaganja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 22:44