I nas se tiče

Austrijska vlada pripremila milijardu eura za povećanje mirovina od početka iduće godine

Stopa inflacije u Austriji iznositi će dva posto, a povećanje mirovina biti će 2,6 posto
Ilustracija
 Alamy / Profimedia, Alamy

Umirovljenici u Austriji od siječnja iduće godine primati će mirovine uvećane za 34 eura mjesečno kako bi se uklonile negativne posljedice inflacije na njihov životni standard. Odlučila je to austrijska Vlada, polazeći u svojoj odluci od toga da godišnja stopa inflacije iznosi dva posto, što iziskuje povećanje mirovina od 2,6 posto.

- U Austriji ima puno umirovljenika koji moraju podmiriti svoje životne troškove s tisuću eura mirovine. Važno je osigurati dostojanstveno starenje naših sugrađana – poručio je austrijski kancelar Sebastian Kurz, čiji će potezi i riječi zacijelo snažno odjeknuti među našim umirovljenicima.

I u nas se visina mirovina usklađuje s inflacijom, ali je početni iznos mirovine na koji se dodaje trošak inflacije daleko niži nego u Austriji, pa su prosječne mirovine naših umirovljenika od 316 eura u nenadoknadivom zaostatku za troškovima života. Tako su u rujnu prošle godine mirovine usklađene s rastom troškova u zemlji povećanjem od 63 kuna za primatelje prosječnih mirovina.

Mjesečno povećanje od 34 eura u Austriji dobiti će najveći dio umirovljenika čije se mirovine kreću od 1115 do 1450 eura ili niže od 1115 eura. Dok bi, prema izračunima austrijskih medija, umirovljenici s primanjima višim od 3400 eura mogli računati s mjesečnim povećanjem od 68 eura.

Za povećanje mirovine u austrijskom proračunu osigurano je dodatnih milijardu eura. Kancelar Kurz tvrdi da povećanje mirovinskog budžeta neće imati utjecaja na zacrtanu proračunsku politiku.

- Pogotovo neće biti potrebe za dodatno zaduživanje države - ustvrdio je austrijski kancelar, koji za spomenutu odluku ima potporu koalicijskih partnera iz Slobodarske stranke. Ranije je oporbena Socijaldemokratska stranka najavljivala prosvjede ako se austrijske mirovine ne usklade s troškovima života u toj zemlji.

Prema podacima portala Mirovina.hr, Austrija isplaćuje 15 500 mirovina u našoj zemlji u ukupnom godišnjem iznosu od 54 milijuna eura. Hrvatska, prema istome izvoru, šalje oko pet tisuća mirovina u suprotnom smjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:03