Nogometna nacija

Aranžmani za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, od 5 do 23 tisuće kuna, već su rasprodani

Rasprodana su sva mjesta u nekoliko čarter aviona koji će iz Zagreba ići prema Rusiji radi utakmica hrvatske 'repke' na Svjetskom
Navijači
 Ante Cizmic / CROPIX

Rasprodana su sva mjesta u nekoliko čarter aviona koji će iz Zagreba u organizaciji desetak turističkih agencija kretati prema Rusiji na jednodnevne izlete radi tri utakmice hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu koje počinje u lipnju. Iako je cijena te zabave koja traje manje od 24 sata po putovanju bez noćenja i bez ulaznice za utakmicu više od 5 tisuća kuna, to nije smetalo onima koji su već uplatli te aranžmane. No, to nije sve jer su i aranžmani za one platežno jače koji sebi mogu priuštiti trodnevni boravak u gradu u kojemu Hrvatska igra utakmicu po cijeni od oko 12 tisuća kuna također rasprodani, baš kao i oni ekskluzivni višednevni aranžmani u lukuznim hotelima, sa razgledom i svikm obrocima čija cijena je oko 23 tisuće kuna. Ima se, može se.

Takve informacije dobili smo u desetak turističkih agencija iz Hrvatske koje su organizirale odlaske navijača u tri ruska grada gdje hrvatska reprezentacija igra od 16. do 26. lipnja tri utakmice, među kojima je prvi „planuo“ aranžman za susret protiv Argentine. Iako je procedura dobijanja karata, pa potom viza i posebnog navijačkog ID koda za ulazak u Rusiju bila dugotrajna i relativno komplicirana, to očigledno nije omelo navijače da krenu prema sjeveru Europe. Među onima koji su iskoristili hrvatski kontigent ulaznica za SP u Rusiji, mnogo je Hrvata iz dijaspore, posebno Njemačke, Austrije i Švicarske, kažu u agencijama. Za prvu utakmicu Hrvatske i Nigerije 16. lipnja u Kalinjingradu, Hrvatima je putem FIFA-e bilo namijenjeno oko 3,5 tisuće ulaznica koje su odavno rasprodane, a jednodnevni aranžmani za dolazak na tu utakmicu koštaju nešto manje od 6 tisuća kuna.

Za utakmicu u Njižni Novgorodu gdje će Hrvatska igrati s Argentinom 19. lipnja, vladalo je najveće zanimanje, a Hrvatima je bilo namijenjeno oko 4 tisuće ulaznica koje su razgrabljene još u veljači. Radi se o gradu koji je sve do 1991. bio zatvoren za turiste, a danas ga nazivaju ruski Hollywood pa je on još skuplji od ostalih gradova. Tako se trodnevni odlazak na tu utakmicu sa dva hotelska noćenja penje do vrtoglavih 14 tisuća kuna bez ulaznice za utakmicu. Za utakmicu sa Islandom koja se igra 26. lipnja u Rostovu na Donu od oko 3,5 tisuće ulaznica još ih je stotinjak na raspolaganju, kažu nam u turističkim agencijama koje imaju informacije o prodaji, a čarter letovi iz Zagreba po cijenama od oko 6 tisuća kuna za jednodnevni izlet su rasprodani u cijelosti.

-Iz Zagreba će prema ruskim gradovima u kojima igra Hrvatska letjeti najmanje četiri čarter-aviona za svaku od utakmica, a puno je onih koji su cijelu zimu planirali i individualno kupovali karte za letove redovnim linijama. U našim avionima više nema mjesta ni za jednu od tri utakmice – kažu nam u „Atlasu“.

Iz agencije „Kompas“ koja također ima veliko iskustvo u organizaciji takvih putovanja kažu nam kako su hoteli u gradovima u kojima se igraju utkamice cijene smještaja povećali i do deset puta (!!). Tako hotel u Kalinjingradu sa tri zvjezdice čije noćenje je bilo 500 kuna, u vrijeme SP u nogometu za jedno noćenje traži čak 5 tisuća kuna. Kako se ne radi o turističkim gradovima, to su hotelski kapaciteti mali i ipak je sve rasprodano i po tim cijenama. Udaljenost od oko 1400 kilometara iz Zagreba će neki prijeći i autobusnim turama koje se organiziraju i dobro prodaju, a smještaj se u Moskvi koja je nekoliko sati vlakom udaljena od Njižni Novgoroda gdje igramo protiv Argentine, može naći i u brojnim kućama, stanovima i apartmanima preko popularnih svjetskih portala i to po cijeni od oko 50 eura za jedno noćenje.

Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. po prvi puta u povijesti održava se u Rusiji, ujedno po prvi puta prvenstvo se održava istodobno na europskim i azijskim dijelovima svijeta, a procjenjuje se da će ga pratiti tri milijarde ljudi, a procjenjuje se da bi Hrvata moglo biti na sve tri utakmice oko 12 tisuća.

Inače, ukoliko imate ulaznicu za bilo koji utakmicu SP 2018, onda imate pravo ući u Rusku Federaciju bez vize, ali isključivo uz Fan ID, takozvanu putovnicu navijača. Fan ID (putovnica navijača) je dokument koji moraju imati svi navijači, koji planiraju posjetiti utakmicu Svjetskog prvenstva 2018, kako bi ušli na stadion. Fan ID je dokument poput akreditacije sa slikom i osobnim podacima. Samo vlasnici ulaznica mogu dobiti Fan ID, dakle nemoguće je aplicirati za Fan ID prije nego li kupite ulaznicu za utakmice Svjetskog prvenstva u Rusiji. Kako bi dobili Fan ID trebate se registrirati i popuniti obrazac za prijavu, a zahtjev za ishođenjem će biti razmotren u roku 72 sata nakon kojeg ćete dobiti obavijest o statusu Fan ID-a.

Fan ID se izdaje jednom za sve utakmice Svjetskog prvenstva 2018 bez obzira koliko utakmica će se posjetiti. Rok isporuke Fan ID-a u inozemstvo iznosi do 30 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:50