Nelaskava titula

Antikomunikacija 2023. godine - saborske rasprave nalikuju na jeftine ‘reality‘ programe

Komunikacijski stručnjaci smatraju da razina političke komunikacije u zemlji nikada nije bila niža.

Davor Dretar, Stipo Mlinarić i Marija Selak Raspudić
 

 Ranko Suvar/Cropix

Necivilizirana razina političke komunikacije u Hrvatskoj je "Antikomunikacija 2023. godine", ocijenili su članovi žirija nagrade Grand PRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

Komunikacijski stručnjaci smatraju da razina političke komunikacije u zemlji nikada nije bila niža.

- Komunikacija hrvatskih političara uglavnom je lišena sadržajne, argumentirane rasprave. Obilježena je konfliktima, prizemnim replikama i uvredama, a saborske rasprave nalikuju na jeftine ‘reality‘ programe“, istaknuo je Alan Bahorić, savjetnik za stratešku komunikaciju Hrvatske gospodarske komore i predsjednik žirija 17. Grand PRixa HUOJ-a.

Članovi tog žirija smatraju da zastupnici u novom sazivu Hrvatskog sabora i članovi nove Vlade trebaju podići razinu političke komunikacije.

„Povjerenje u Sabor, Vladu i političke stranke u Hrvatskoj je ispod prosjeka Europske unije i općenito među najnižima u Uniji. Tome nesumnjivo doprinosi neodgovoran i prizeman način komunikacije političkih aktera. Osim što doprinosi padu povjerenja u institucije, takav način komunikacije odbija dio birača od izlaska na izbore“, kazala je Marijana Grbeša Zenzerović, profesorica na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i članica žirija 17. Grand PRixa HUOJ-a.

image

Damir Martinovic Mrle, član grupe Let 3

Ivana Grgic/Cropix

Članovi HUOJ-a tijekom prošle su godine u Hrvatskoj uočili tri slučaja izrazito loše komunikacije. Uz političku komunikaciju tu su bile komunikacija molitelja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu te promidžbena kampanja trgovačkog centra WestGate koja je uključivala seksizam. Većina glasova članova HUOJ-a koji su se uključili u izbor Antikomunikacije godine, odredila je da se ta nelaskava titula dodijeli političkoj komunikaciji.

U sklopu dodjele nagrade Grand PRix izabrat će se i Komunikator 2023. godine. Kandidati za tu nagradu su Let 3, Ida Prester, Toni Milun i postumno Marko Babić.

Nagrada za Komunikatora godine bit će dodijeljena na svečanosti Grand PRixa u ponedjeljak (22. travnja 2024. godine) u Ludoj kući u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:14