POMOĆ GRAĐEVINARIMA

Aneksi ugovora za javne projekte: Ako je materijal skočio više od 10%, treba mijenjati ugovor

U roku od 2 tjedna Vlada bi trebala donijeti naputak koji bi trebao pomoći građevinskom sektoru
Tomislav Ćorić
 Tomislav Kristo/Cropix

U roku od dva tjedna Vlada bi trebala donijeti preporuke za javne naručitelje o načinu na koji mogu izaći ususret građevinskim tvrtkama izvođačima radova na javnim projektima, koje su već neko vrijeme suočene sa značajnim poskupljenjem materijala, najavio je jučer ministar gospodarstva Tomislav Ćorić u izjavi nakon sjednice Skupštine HGK.

Zakonske pretpostavke

Njegovo ministarstvo poslat će Vladi prijedlog zaključka s preporukom da javni naručitelji analiziraju troškove materijala koji ulaze u radove na projektima te da, ako dolazi do značajnog povećanja tih troškova, većeg od deset posto, reguliraju to aneksima ugovora, za što postoje i zakonske pretpostavke.

- Tako želimo pomoći, s jedne strane, izvođačima radova koji su došli u vrlo nezavidan položaj zbog rasta cijena pojedinih materijala, a s druge olakšati javnim naručiteljima koji se eventualno u nekim situacijama krzmaju i ne ulaze u aneksiranje - rekao je Ćorić. Građevinski sektor daje značajan doprinos BDP-u i ekonomskoj aktivnosti u Hrvatskoj i, rekao je ministar, "ne želimo da u ovom trenutku, kad dolazimo do zraka od krize iz 2020. godine, u građevinarstvu dođe do zastoja".

Trpi obnova

Kako je objasnila potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj, Zakon o javnoj nabavi dopušta promjene cijena, "ali se nitko još nije usudio to iskoristiti dok ne dobije naputak Vlade".

Do zastoja u realizaciji nekih projekata već je došlo, rekla je, zbog čega trpi građevinski sektor, ali i obnova Zagreba i Banovine, a kompanije se nerado javljaju na javne natječaje jer im je to riskantno. Preporuke koje je najavio ministar Ćorić pomoći će građevinarima, smatra, jer će im se kod već potpisanih ugovora donekle priznati razlika u ugovorenoj i stvarnoj cijeni materijala. Za buduće natječaje predlažu da se ugovaraju klizne skale, kao i promjenjivost cijena do deset posto. Objasnila je kako fleksibilnost vrijedi i obrnuto - dođe li do drastičnog smanjenja cijena materijala na svjetskim burzama, država može također intervenirati. Očekuje da će javni naručitelji prihvatiti preporuke zato što je, kaže, svima u interesu da se ugovori ne raskidaju jer svako novo potpisivanje ugovora donosi novih šest mjeseci javne nabave i mogućnost upadanja u zamku da novi natječaj bude puno veći.

Luka Burilović ponovno će se kandidirati

Uoči izglasavanja novog Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori u Saboru, koji za veliku većinu članica znači prestanak obveze plaćanja članarine i te restrukturiranja Komore, Upravni odbor HGK u ponedjeljak je donio odluku o raspisivanju izbora. Luka Burilović, sadašnji predsjednik, najavio je da će se ponovno kandidirati sa svojim programom, a izborna je skupština sazvana za 4. listopada. Komora trenutno ima, rekao je Burilović, 380 zaposlenih, a uslijed reformi ostat će ih najviše 250, najavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:48