Povišica za sve

Amazonovi radnici imat će minimalnu satnicu od 15 dolara, odnosno gotovo sto kuna

Jeff Bezos već je neko vrijeme na meti kritičara zbog navodno nehumanih radnih uvjeta
Skladište Amazona u Peterboroughu i Jeff Bezos u krugu
 Profimedia, Alamy

Amazon će radnicima u SAD-u značajno povećati minimalnu satnicu te će ona od 1. studenog iznositi 15 dolara (oko 96,7 kuna). Promjena će utjecati na sve radnike u Americi, stalno zaposlene, one na pola radnog vremena i sezonske radnike. To znači da će povišicu dobiti više od 350 tisuća radnika Amazona, piše CNN.

- Poslušali smo naše kritičare, razmislili o tome što želimo napraviti i odlučili kako je naša uloga biti vođe. Uzbuđeni smo zbog ove velike promjene i nadamo se da će i drugi krenuti našim stopama – rekao je Jeff Bezos, osnivač i direktor Amazona, iako je prije mjesec dana tvrdio kako je satnica radnika zaposlenih na puno radno vrijeme kod njega već na 15 dolara.

Početna plaća Amazonovih radnika dosad je bila oko 10 dolara po satu, a prosječan zaposlenik je godišnje zarađivao 28,500 dolara (oko 183,660 kuna).

Glasni kritičari, među kojima je i senator i bivši kandidat za predsjednika SAD-a Bernie Sanders, su Bezosa prozivali za gomilanje bogatstva na grbači slabo plaćenih radnika. Naime, osnivač Amazona je najbogatiji čovjek na svijetu i vrijedi oko 165 milijardi dolara, a njegova kompanija je u jednom trenutku vrijedila bilijun dolara. U medijima svako malo osvanu i informacije o šokantnim uvjetima rada u Amazonu, gdje radnici navodno ne smiju koristiti pauze za odlazak na zahod pa uriniraju u boce ili kante za smeće, a slobodan dan je nepoznat pojam.

Iz Amazona su najavili i kako će lobirati za izmjenu visine minimalne plaće na državnoj razini, koja je već deset godina na duplo manjoj razini od nove Amazonove (iznosi 7,25 dolara, odnosno 46,7 kuna).

Amazon nije prvi koji je podigao zajamčenu minimalnu satnicu, u SAD-u je to trenutno goruća tema pa su se uključili više manje svi trgovački lanci. Target je najavio kako će do 2020. godine dići satnicu na 15 dolara, Disney je obećao isti iznos radnicima u dva Disneylanda, a Walmart je u veljači podignuo minimalnu satnicu svojih milijun zaposlenika na 11 dolara.

Potpredsjednik Amazona Jay Carney naglasio je da će kompanija svim snagama zagovarati podizanje minimalne satnice jer to “ima presudan učinak na živote desetka milijuna osoba i obitelji diljem Amerike”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 06:12