pojačana potražnja

Amazon gotovo utrostručio dobit u trećem tromjesečju: ‘Ova blagdanska sezona bit će bez presedana‘

Ovog tjedna objavili su da su zaposlili 100 tisuća sezonskih radnika kako bi mogli pokriti očekivanu veliku potražnju za blagdane
Jeff Bezos
 Mandel Ngan/AFP

Američki internetski maloprodajni div Amazon izvijestio je o skoku dobiti i prihoda u trećem tromjesečju zahvaljujući pojačanoj potražnji za uslugama dostave u vrijeme pandemije koronavirusa.

Neto dobit američke kompanije sa sjedištem u Seattlu gotovo je utrostručena, na 6,33 milijarde dolara, pokazalo je izvješće objavljeno u četvrtak.

Operativna dobit gotovo je udvostručena, na 6,19 milijardi dolara.

Prihodi su uvećani za trećinu, na 96,15 milijardi dolara.

Na tržištu Sjeverne Amerike porasli su 39 posto, na 59,37 milijardi dolara, a gotovo isti postotni rast zabilježen je i u međunarodnoj prodaji, na 25,17 milijardi dolara.

Snažan rast kompanija je bilježila i u poslovanju s uslugama u oblaku, Amazon Web Servicesa, za 29 posto, na 11,60 milijardi dolara.

U četvrtom tromjesečju očekuju prihode u rasponu od 112 do 121 milijardu dolara, što bi predstavljalo rast od 28 do 38 posto u odnosu na isto prošlogodišnje tromjesečje.

Operativna dobit trebala bi se u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju kretati u rasponu od milijardu do 4,5 milijardi dolara, uz pretpostavku o oko četiri milijarde dolara troškova povezanih sa covidom 19. U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca iznosila je 3,9 milijardi dolara.

Ovog tjedna objavili su da su zaposlili 100 tisuća sezonskih radnika kako bi mogli pokriti očekivanu veliku potražnju za blagdane.

"Nikada tako puno klijenata nije odlučilo uraniti s kupnjom poklone za praznike i to je tek jedan od razloga što će ova blagdanska sezona biti bez presedana", izjavio je u priopćenju Jeff Bezos.

Ljudi zbog pandemije koronavirusa sve više naručuju putem interneta ali zaraza je teško pogodila i radnike Amazona. Početkom mjeseca kompanija je objavila da je gotovo 20 tisuća njezinih radnika od početka ožujka dobilo pozitivan rezultat testa na covid 19.

Iako su u Amazonu tom prilikom naglasili da podaci o ukupno 1,37 milijuna radnika u izravnom kontaktu s kupcima pokazuju nižu stopu zaraze no što se očekivalo, radnici u logističkim centrima poručili su da ih kompanija nije primjereno zaštitila od zaraze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:53