KONFERENCIJA JANAFA

‘Aktualni izazovi europske energetske sigurnosti‘: Hrvatska je stabilno naftno čvorište Europe

Europa je dobro prebrodila krizu s otežanom opskrbom naftom i plinom iz Rusije

Roman Maciej, Vladislav Veselica i Alesio Lilli

 Ranko Suvar/Cropix

Europa je u protekloj godini uspješno obavila dokidanje energetske ovisnosti o nafti i plinu iz Rusije, ali potpuni prekid ruskih izvora energije za europsko tržište sa sobom još nosi brojne izazove, istaknuto je na konferenciji "Aktualni izazovi europske energetske sigurnosti" u organizaciji Jadranskog naftovoda koja je u zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn okupila 300-tinjak predstavnika naftnog biznisa, regulatora i znanstvenih institucija.

Budući da je ta tradicionalna konferencija Janafa priređena prvi put nakon trogodišnje stanke zbog koronakrize i ruske invazije na Ukrajinu, pitanje prijelaza Europe s pretežito ruskih energenata na druge izvore energije našlo se u središtu Janaf-ova skupa.

Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić istaknuo je u pozdravnom govoru sudionicima konferencije da se energetski sektor pokazao otporan i spreman za prilagodbu tijekom svih oscilacija kojima je bio izložen u posljednje vrijeme.

image

Stjepan Adanić

Ranko Suvar/Cropix

Značajni kapaciteti

- U razdoblju koje je obilježeno volatilnošću cijena energenata i prijetnjama opskrbi, negativnim kretanjima na globalnim financijskim tržištima te inflatornim pritiscima, Janaf je očuvao sigurnu opskrbu, kako hrvatskih energetskih potreba, tako i onih unutar Europske unije i zemalja u okruženju - naznačio je Adanić. Skrenuo je pozornost na ­činjenicu da je Jadranski naftovod spreman i nadalje povezivati naftne kompanije s tvrtkama u okruženju i njihovim krajnjim korisnicima te preuzeti ključnu ulogu jednog od naftnih čvorišta europskog kontinenta.

- Svojim značajnim transportnim kapacitetima kako za domaće, tako i za inozemne korisnike - a podsjetio bih, instalirani kapacitet transporta je 24 milijuna tona godišnje dok su naši kapaciteti spremničkih prostora 2,1 milijun metara kubnih za sirovu naftu i 242.000 metara kubnih za naftne derivate - Janaf već sada osigurava pouzdanu i sigurnu opskrbu ovog dijela Europe - naveo je Adanić.

image

Stjepan Adanić

Ranko Suvar/Cropix

Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev, osvrnuvši se u obraćanju sudionicima Janaf-ova skupa na dokidanje europske ovisnosti o ruskom plinu i naftu, podsjetio je da su mnogi prije godinu procjenjivali da je prelazak na druge izvore energije teško ostvariv. Svjedoci smo, dodao je, da je dokidanje energetske ovisnosti o Rusiji itekako moguće.

image

Ognian Zlatev

Ranko Suvar/Cropix

Diverzifikacija izvora

- Idućih mjeseci države članice EU trebaju predočiti planove za ostvarenje temeljnog plana RePowerEU, koji će im omogućiti veći udio obnovljivih izvora energije u energetskom miksu, dekarbornizaciju i zaštitu okoliša - istaknuo je Zlatev.

I ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović osvrnuo se u uvodnome izlaganju sudionicima skupa na važnost plana RePowerEU i energetsku krizu.

- Prošle godine donijeli smo odluku o proširenju kapaciteta LNG terminala na Krku koji je od strateškog značenja i za ostvarenje RePowerEU plana, i kao odgovor na povećane potrebe Europe za diverzifikacijom izvora energije. Osim strateških poteza koje vučemo kao Vlada, donosimo pakete energetskih mjera radi zaštite standarda građana kako bismo olakšali i njima i gospodarstvu da prebrode trenutačnu situaciju. Osigurali smo stabilne cijene električne energije, plina i goriva - rekao je Filipović. Osvrnuvši se na značaj Janafa za sigurnost opskrbe i dostupnost energenata, Filipović je istaknuo da poslovanje Janafa svjedoči da Hrvatska može biti pouzdan i dobar partner svim državama u okruženju.

image

Davor Filipović

Ranko Suvar/Cropix
image

Stjepan Adanić, Davor Filipović i Vladislav Veselica

Ranko Suvar/Cropix

U svom je izlaganju na skupu u Hilton Garden Innu pod nazivom "Geopolitika energije u Europi: kratkoročni i dugoročni izgledi" Tomislav Gelo s Katedre za makroekonomiju i gospodarski razvoj zagrebačkog Ekonomskog fakulteta pošao od strukture potrošnje energenata u Europskoj uniji..

image

Tomislav Gelo

Ranko Suvar/Cropix

Dugoročni izgledi

Podsjetio je da u Europi najviše otpada na potrošnju nafte, 35 posto, i prirodnog plina, 24 posto.

- Iako 70 posto energetske potrošnje u Europi otpada na fosilna goriva, postoji tendencija smanjivanja tih izvora energije u potrošnji - napomenuo je Gelo i istanuo da EU 56 posto potreba za energentima zadovoljava iz uvoza. EU, dodao je Gelo, vrlo je dobro prebrodila krizu s otežanom opskrbom naftom i plinom iz Rusije. Diverzifikacija opskrbe je uspjela i nastavlja se, dodao je Gelo, nakon čijeg su izlaganja uslijedile prezentacije Adriana Jasimija iz Energetske zajednice, nevladine organizacije sa sjedištem u Beču, koja potiče energetsku suradnju EU i europskih država izvan Unije te konzultanta Eugenea Lindella iz konzultantske tvrtke FGE sa sjedištem u Londonu.

image

Eugene Lindell

Ranko Suvar/Cropix

Geopolitički izazovi nikada ne prestaju, traže se alternative

Sudionici središnjeg panela konferencije - "Razvoj alternativnih strategija sigurnosti opskrbe naftom" - bili su glavni stručnjak za nabavu i trgovinu sirovom naftom Ina Grupe Dragan Letica, Marino Velan iz Vitola, Szabolcs Pal Szabo iz MOL Grupe, Maciej Romanow iz češke energetske kompanije Orlen Unipetrol, Alessio Lilli iz Transalpskog naftovoda (TAL) i član Uprave Janafa Vladislav Veselica, a moderator je bio novinar Hrvatske televizije Mladen Sirovica.

Szabolcs Pal Szabo istaknuo je da se suradnja s Janafom u transportu nafte pojačala iako se, podsjetio je, rafinerija MOL-a u Bratislavi i dalje opskrbljuje naftom iz Rusije.

- Jedna jednostranost ne smije se zamijeniti drugom jednostranošću. To je lekcija koju smo morali naučiti u posljednjih godinu dana jer će se napetosti na tržištu kojima svjedočimo, nastaviti - poručio je Szabolcs Pal Szabo. Izrazio je uvjerenje da globalna cijena brenta nafte od 80 do 85 dolara predstavlja cijenu koja donosi stabilnost, ali nestabilnosti, čak i veće nestabilnosti, vrlo su moguće, istaknuo je. Skrenuo je pozornost na činjenicu da nije samo rat u Ukrajini mogući čimbenik nestabilnosti energetskog tržišta nego i, kako je istaknuo, moguće geopolitičke napetosti oko Irana. Dragan Letica naglasio je da Ina ne uvozi sirovu naftu iz Rusije već godinama.

- U diverzifikaciju dobave nafte Ina je krenula ranije nego što su to učinili možda neki drugi - ocijenio je Letica. Vladislav Veselica podsjetio je da se prije desetak godina više od 90 posto Janafovih prihoda baziralo na transportu nafte.

- Povećanjem skladišnih prostora Janaf se upustio u bitku s najvećim svjetskim igračima na tržištu. Rasprodali smo sve naše skladišne kapacitete za idućih nekoliko godina, što otvara pitanje povećanja tih kapaciteta. Pred Janafom je značajan investicijski ciklus - ustvrdio je Veselica, podsjetivši i kako je Jadranski naftovod u 2022. ostvario najbolje poslovne rezultate u svojoj novijoj povijesti. S druge strane, naglasio je Veselica, nema uspješnog Janafa bez njegovih poslovnih partnera Ine, MOL-a, Naftne industrije Srbije, British Petroleuma i drugih.

image

Vladislav Veselica i Stjepan Adanić

Ranko Suvar/Cropix
image

Roman Maciej, Vladislav Veselica i Alesio Lilli

Ranko Suvar/Cropix
image

Sabelic Pal Szabo

Ranko Suvar/Cropix
image

Alesio Lilli

Ranko Suvar/Cropix
image

Vladislav Veselica

Ranko Suvar/Cropix
image

Dragan Letica

Ranko Suvar/Cropix
image

Ognian Zlatev, Stjepan Adanić,Davor Filipović i Vladislav Veselica

Ranko Suvar/Cropix
image

Ognian Zlatev, Stjepan Adanić, Davor Filipović i Vladislav Veselica

Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:19