DIGITALNI IDENTITET

AKD: Lider u području identiteta, kriptografije i kibernetičke sigurnosti

AKD se strateški orijentirao na ulaganja u kibernetičku tehnologiju i resurse kako bi iskoristio sposobnosti u području kibernetičke sigurnosti i usklađenost s direktivom EU NIS2

Jure Sertić, glavni direktor AKD-a, tvrdi da je cilj tvrtke biti jedan od ključnih dionika kibernetičkog prostora EU

 Darko Tomas/Cropix/

Provedenim nacionalnim i međunarodnim projektima te dugogodišnjim iskustvom i kompetencijama u području digitalnog identiteta i sigurnosti, interoperabilnim rješenjima sljedivosti te rješenjima u integriranom transportu AKD se pozicionirao među europske lidere u području identiteta, sigurnosti i kriptografije kao ključan dionik digitalizacije u funkciji razvoja gospodarstva te najboljih interesa građana. Plan je da AKD i u nadolazećem razdoblju nastavi svoj put kao moderna IT tvrtka koja će oblikovati platforme za daljnja unapređenja poslovanja i tržišne iskorake. Usvajanjem novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija, sigurnosnih i regulatornih zahtjeva, nastavit će nuditi proizvode i usluge koji se temelje na high tech ICT tehnologiji i najvišoj razini kompetencija.

- Već radimo na uspostavi i razvoju nove generacije međunarodno certificiranog appleta za novu e-osobnu iskaznicu kao sredstva za izradu kvalificiranog elektroničkog potpisa, radimo na unapređenju zaštita putovnice RH s novim dizajnom i suvremenim elementima zaštite od krivotvorenja, razvijamo digitalnu lisnicu s digitalnom putnom vjerodajnicom, digitalnom vozačkom dozvolom, obrazovnim i zdravstvenim statusom, razvijamo projekte podrške procesima digitalizacije visokog obrazovanja i zdravstva, a svoje smo resurse usmjerili i prema sektoru mobilnosti i prometa - otkriva Jure Sertić, glavni direktor AKD-a.

Transformacijski procesi u mobilnosti poput digitalizacije, automatizacije ili dekarbonizacije zahtijevaju aktivnu reakciju. Preduvjeti za siguran, učinkovit i ekološki prihvatljiv promet postaju sve složeniji, a potrebe različitih ciljnih skupina sve raznovrsnije. Stoga će AKD, kako najavljuju, razvijati dinamičnu organizaciju pružatelja usluga u području prometa, koja će uspostaviti digitalnu platformu prikupljanja, upravljanja, zaštite podataka te uspostaviti interoperabilnost u zajedničkom europskom prostoru podataka o mobilnosti. Proizvodi i usluge AKD-a kontinuirano se podvrgavaju ispitivanjima kako bi se dokazala njihova sigurnost, kvaliteta i usklađenost s međunarodnim normama.

- Shvaćajući važnost učinkovitog upravljanja organizacijom i sigurnosnim procesima, posebice u kontekstu kibernetičke sigurnosti na koju izravno utječe razvoj digitalnih usluga u oblaku i sve veća digitalizacija, AKD se strateški orijentirao na ulaganja u kibernetičku tehnologiju i resurse kako bi u nacionalnim kibernetičkim prostorima država članica iskoristio sposobnosti u području kibernetičke sigurnosti i usklađenost s direktivom EU NIS2 kao potencijalom za otvaranje novih poslovnih prilika - ističe Sertić.

Cilj je, dodaje Sertić, biti jedan od ključnih dionika kibernetičkog prostora EU i pridonijeti podizanju ukupne razine kibernetičke sigurnosti.

- AKD će, kao partner od povjerenja i u novom okružju koje uključuje globalizaciju, ali i nesagledive poremećaje na tržištima te promjene u ekonomskim, društvenim i mobilnim potrebama građana i dalje pomagati državi pri osnaživanju suvereniteta, a tvrtkama da sačuvaju svoj integritet. Kako bi sve navedeno bilo uspješno nužno je brzo se razvijati i prilagođavati uz primjenu novih tehnoloških rješenja te kroz interdisciplinarnu suradnju stvarati dodanu vrijednost uz najvišu razinu sigurnosti i usklađenosti s najnovijim standardima i propisima, posebice onima vezanim uz kibernetičku sigurnost – sve kako bi različite aspekte društva učinili održivijim, učinkovitijim i sigurnijim - zaključuje on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:56