Odluka suda

Airbnb u Nizozemskoj ne može naplaćivati naknadu i iznajmljivačima i najmoprimcima

Planetarno popularni portal za najam opet na udaru regulatora
Ilustracija
 shutterstock

Općinski sud u Amsterdamu donio je ovih dana zanimljivu presudu vezanu uz popularni portal za kratkoročni najam Airbnb.

Presudio je, naime, da posrednici u najmu ne mogu naknadu za uslugu naplaćivati i najmodavcima i najmoprimcima, odlučivši da ova platforma mora vratiti naknadu koju je naplatila jednom potrošaču koji se odlučio na tužbu.

Sud je pritom bio dosta neobazriv prema Airbnb-u, odbacivši poveći broj njihovih kontraargumenata, među kojima i onaj da se platforma ne može smatrati posrednikom za najam, kako je to nedavno bilo zaključeno od strane Suda pravde EU.

Tada je Airbnb iznio pobjedu nad francuskim regulatorima koji su tužili kompaniju tvrdeći da kao posrednik u najmu treba ishoditi licence za obavljanje ovog posla, baš kao što to u Francuskoj moraju imati svi agenti, no sud je odlučio da platforma nije isto što i posredovatelj - te presudio u korist tuženika.

Bila je to velika pobjeda Airbnb-a u slučaju koji su zakuhali francuski hotelijeri, no nizozemska presuda sada ide protiv francuske pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li sličnih slučajeva biti i u nekim drugim zemljama.

U Nizozemskoj je dotle ona toliko povoljna za potrošače da odnedavno postoji i prva online platforma koja služi za “utjerivanje” povrata novca od Airbnb-a svim oštećenim potrošačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:18