Trgovački sud

Agrokor nije sudu dostavio isplate dobavljačima, a Brlošić ostaje u Vijeću vjerovnika

Tablica s isplatom potraživanja još nije dostavljena zbog kompleksnosti transakcija
Fabris Peruško i Irena Weber
 Goran Mehkek / Hanza Media

Trgovački sud je danas objavio podnesak izvanredne uprave Agrokora u kojem se ističe da je Agrokor sudu dostavio sve zapisnike sa sjednica privremenog vjerovničkog vijeća nakon 23. siječnja 2018. (15. do 19. sjednica), Pravilnik o korištenju/priopćenju informacija, pismo o naknadama (Fee Letter), pismo o zaštitnom mehanizmu (Backstop Letter), pismo o obvezi angažiranja sredstava (Commitment Letter), ali sud nije objavio te dokumente.

Također se u podnesku navodi da je Agrokor priložio i ugovore o povjerljivosti s članovima privremenog vijeća, osim ugovor za Sberbank, i to zbog toga što je ruska banka odbila potpisati ugovor o povjerljivosti. Jednako tako se u podnesku ističe da Agrokor još nije dostavio dokument s prikazom isplate svih dobavljača, i to zbog toga što se radi o kompleksnom postupku vezanom za 77 tvrtki i preko 10 tisuća transakcija, ali se napominje kako će taj dokument biti dostupan na vrijeme, prije glasanja na ročištu skupštine vjerovnika o nagodbi vjerovnika.

Zanimljivo je i da je na zahtjev suda da se razmotri mogućnost zamjene Mije Brlošića u privremenom vijeću vjerovnika zbog toga što je malim dobavljačima sve plaćeno, iz Agrokora odgovoreno da još nemaju sve podatke o isplaćenosti malih dobavljača, pa će se o tome moći očitovati tek kada sve tablice s plaćenim potraživanjima budu gotove.

To znači, dakle, da će u stvari privremeno vijeće vjerovnika glasati za nagodbu vjerovnika u sadašnjem sastavu, a to uključuje i Matu Brlošića, dobavljače, koji su također plaćeni u iznosu od 50 posto potraživanja, predstavnike imatelja obveznica (koji su dijelom plaćeni iz roll-upa), predstavnike Sberbank i Zagrebačke banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:18