Procjene

UniCredit očekuje nastavak solidnog gospodarskog rasta u srednjoj i istočnoj Europi

Na razini cijele regije očekuju tako ove godine prosječnu stopu rasta od 3,2 posto
Logo talijanske UniCredit banke
 Stefano Rellandini / REUTERS

U ovoj se godini očekuje priličan zamah u kreditiranju u regiji srednje i istočne Europe, a kreditiranje građana trebalo bi rasti brže od kreditiranja tvrtki, zaključeno je na godišnjem Euromoneyjevu forumu, održanom u Beču.

U fokusu foruma bilo je stanje i perspektive bankarskog sektora u regiji. Očekivanja su bankara da će se rast kreditiranja u regiji srednje i istočen Europe, bez Rusije i Turske, kretati u rasponu od četiri do 4,4 posto. Banke u regiji, ocijenili su financijaši okupljeni na forumu u Beču, kojeg organizira UniCredit, vlasnik Zagrebačke banke, još uvijek mogu naći prostora za rast kreditiranja, i to prije svega putem pojednostavljenja procesa kreditiranja. Ključnim alatom u tome mogla bi se pokazati digitalizacija, s obzirom na to da razina korištenja digitalnog bankarstva u regiji, iako je još uvijek niža od one na Zapadu, brzo raste. Štoviše, korištenje digitalnog bankarstva u razdoblju od 2010. do 2017. godine više je nego udvostručeno u Češkoj, Mađarskoj, Turskoj, Srbiji, Rumunjskoj i Bugarskoj, ističe se u priopćenju UniCredita.

Na rast kreditne aktivnosti utjecat će, ocijenili su sudionici Euromoneyja, i niži omjer kredita i bruto domaćeg proizvoda (BDP), ali i depozita i BDP-a, u zemljama srednje i istočne Europe od onog u eurozoni. Sve to bankarstvu daje velik potencijal za jačanje u regiji. Izgledima jačanja bankarstva u regiji valja pridodati i nastavak poboljšanja učinkovitosti, zatim čišćenja kreditnog portfelja i većeg fokusa na prihode i rast, navodi se u priopćenju. U regiji postoji i daljnji prostor za spajanja i preuzimanja.

Inače, u UniCreditu očekuju da će i ove godine regija zadržati stabilan tempo gospodarskog rasta, iako po nešto manjim stopama nego lani. Naime, dok je lani gospodarski rast u regiji u prosjeku iznosio 3,7 posto, u ovoj godini se očekuje da će iznositi 3,2 posto. Pokretači rasta bit će osobna potrošnja, strana ulaganja, novac iz fondova EU i digitalna transformacija tranzicijskih društava, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:46