Lošije od očekivanja

Posustaje li najjača europska ekonomija? Njemačka bilježi najsporiji rast u pet godina

Kao razlog slabijeg gospodarskog rasta navodi se slabljenje cjelokupne globalne ekonomije
Ilustracija, radnik Siemensa u Berlinu
 Tobias Schwarz / REUTERS

Najveća europska ekonomska sila, Njemačka je lani zabilježila gospodarski rast od 1,5 posto, što je najsporije od 2013. godine.

Dok je u 2017. Njemačka bilježila rast BDP-a od 2,2 posto, na početku 2018. analitičari su predviđali rast od 1,8 posto. Prema pisanju BBC-ja, na manji rast od očekivanog utjecao je slabiji rast u trećem kvartalu, od 0,2 posto, dok podaci za zadnja tri mjeseca u godini još nisu poznati. Unatoč tomu, stručnjaci predviđaju kako bi on mogao biti isti kao i za prethodni kvartal.

Kao razlog slabije izvedbe navodi se slabljenje cjelokupne globalne ekonomije, ali i sve veći problemi u autoindustriji.

Unatoč problemima, njemački izvoz nastavio je s pozitivnim trendom i u prošloj godini, ali sporijim tempom nego prethodnih godina. Tako se izvoz roba i usluga povećao za 2,4% u odnosu na 2017. godinu, dok je u istom razdoblju došlo do povećanja uvoza za 3,4%. Balans uvoza i izvoza blago je negativno utjecao na rast BDP-a (-0,2 postotna poena), pokazali su podaci Destatisa.

Pozitivan rast ponajviše je posljedica domaće potražnje u 2018., međutim, njegove su stope bile znatno niže nego u prethodne tri godine.

Na proizvodnoj strani BDP-a gotovo svi sektori doprinijeli su pozitivnom gospodarskom trendu u 2018, no po prvi put u pet godina industrija je kaskala za sektorom usluga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:00