Nova era

Tvrtka koja iznajmljivačima pomaže da popune apartmane: 'Vrijeme cimmer fraja je iza nas'

Irundo je vodeća kompanija za kratkoročni najam u Hrvatskoj, a svu brigu o iznajmljivanju i gostima preuzima na sebe
Igor Kordić i Tomislav Zovko, suosnivači tvrtke Irundo
 Boris Kovačev / CROPIX

Iznajmljivanjem soba i apartmana u Hrvatskoj se bavi čak 65.000 kućanstava, a na tržištu je preko milijun ležajeva. Na privatni smještaj otpada oko 550.000 što znači da je čak svaki drugi turistički ležaj u privatnom smještaju. Otprilike 70 posto tog privatnog smještaja tipični je primjer apartmana po zastarjelom obrascu cimmer fraja. Oni su jako davno kategorizirani, a njihovi vlasnici nisu uložili ni u kvalitetu, ni u izgled ili opremu, pa tako ni u digitalizaciju svojih prostora za najam.

No, da je vrijeme kada je bilo dovoljno napisati Zimmer frei ipak daleko iza nas jasno pokazuju svjetski trendovi u turizmu, kao i kvaliteta smještaja koju danas turisti očekuju, a ovog ljeta mnogi su iznajmljivači na našoj obali to osjetili na svojoj koži. Stoga ne čudi najavljena rekategorizacija apartmana koja će nam, kako tvrde stručnjaci, pomoći da budemo profesionalniji i konkurentniji.

- Moramo se okrenuti kvaliteti i raditi profesionalno jer je polovica svih hrvatskih smještajnih kapaciteta privatni smještaj. Podizanjem kvalitete tog smještaja promijenit ćemo i sliku gostiju koji nam dolaze i utjecati na stanje turizma i gospodarstva. To je odlična prilika da privučemo goste koji inače borave u drugim mediteranskim destinacijama, a ujedno i goste veće kupovne moći koji ipak traže veću vrijednost za novac - smatra Igor Kordić, jedan od osnivača Irunda, vodeće kompanije za kratkoročni najam na domaćem tržištu.

Zagreb, 141117.
Igor Kordic i Tomislav Zovko, suosnivaci tvrtke ZigZag, fotografirani u sjedistu tvrtke.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Igor Kordić i Tomislav Zovko, suosnivači tvrtke Irundo

Riječ je o tvrtki koja u Zagrebu, Dubrovniku, Rovinju, Splitu i Beču iznajmljivačima pomaže pri najmu njihovih prostora. Oni, kako su nam pojasnili, u potpunosti preuzmu nekretninu te ju po potrebi dodatno urede i opreme. Kompanija nakon toga upravlja svim procesima iznajmljivanja od oglašavanja, čišćenja, održavanja i bookinga do primanja gostiju i komunikacije s njima. Irundo, zapravo, svu brigu o iznajmljivanju i gostima preuzima na sebe.

A da je takva tvrtka potrebna na hrvatskom tržištu pokazuje činjenica da Irundo danas upravlja s 200 apartmana, odnosno 700 kreveta, a godišnje prima 50.000 gostiju u oko 20.000 dolazaka, kako su nam se pohvalili.

- Biti iznajmljivač, unatoč uvriježenom mišljenju, nije toliko jednostavno i lagodno kako se čini, pa čak ni onda kada je smještaj kojim se raspolaže kvalitetan. Iznajmljivači koji su se umorili od turizma ili vlasnici novih apartmana koji, uz sav trud, nisu zadovoljni popunjenošću, taj posao prepuštaju profesionalcima – zaključuju u Irundu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:56