Potraga za alternativom

Tehnološki div zbog trgovinskog sukoba mora pronaći nove dobavljače materijala za mobitele

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.8.2019. u 13:28

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.8.2019. u 13:28

An employee (R) helps a customer purchase a Samsung Electronics Gear S2 smartwatch at its headquarters in Seoul, South Korea, July 4, 2016. Picture taken on July 4, 2016. REUTERS/Kim Hong-Ji
Kim Hong-Ji / REUTERS

Samsungov dućan

Južnokorejski tehnološki div Samsung Electronics objavio je u srijedu da traži alternativu japanskim dobavljačima ključnih materijala za proizvodnju pametnih telefona zbog japanske zabrane izvoza u sklopu trgovinskog sukoba Seula i Tokija.

Japanska je vlada ograničila izvoz ključnih kemikalija za proizvodnju čipova, a prošlog su tjedna Seul i Tokio međusobno ukinuli i status povlaštenih trgovinskih partnera.

Japanska zabrana ograničila je izvoz vodikova fluorida i fotorezista, ključnih materijala u proizvodnji memorijskih čipova, te fluoriranog poliamida koji se koristi u proizvodnji televizijskih zaslona visokih performansa i zaslona pametnih telefona..

Taj potez Tokija potaknuo je zabrinutost širom svijeta zbog mogućih posljedica po globalne nabavne lance i mogućeg poskupljenja uređaja.

Glasnogovornik Samsunga izjavio je danas da kompanija „ispituje mogućnosti proširivanja izvora nabave” materijala i komponenata koje su do sada najvećim dijelom nabavljali u Japanu.

Prema podacima tvrtke za istraživanje tržišnih podataka TrendForce, Japan drži 60 do 70 posto udjela u svjetskom tržištu fluoridovog vodika, što znači da bi južnokorejske kompanije mogle imati teškoća u potrazi za alternativnim izvorima nabave.

Glasnogovornik Samsunga demantirao je pak izvješća južnokorejskih medija prema kojima su u toj tvrtki odlučili nabavljati svih 220 kemikalija i materijala koje koriste za proizvodnju čipova u matičnoj zemlji i drugim dijelovima svijeta.

Samsung je daleko najveći industrijski konglomerat u obiteljskom vlasništvu u Južnoj Koreji gdje takve kompanije dominiraju i ključan je za njezino gospodarstvo, napominje AFP.