Potraga za alternativom

Tehnološki div zbog trgovinskog sukoba mora pronaći nove dobavljače materijala za mobitele

Japanska je vlada ograničila izvoz ključnih kemikalija za proizvodnju čipova
Samsungov dućan
 Kim Hong-Ji / REUTERS

Južnokorejski tehnološki div Samsung Electronics objavio je u srijedu da traži alternativu japanskim dobavljačima ključnih materijala za proizvodnju pametnih telefona zbog japanske zabrane izvoza u sklopu trgovinskog sukoba Seula i Tokija.

Japanska je vlada ograničila izvoz ključnih kemikalija za proizvodnju čipova, a prošlog su tjedna Seul i Tokio međusobno ukinuli i status povlaštenih trgovinskih partnera.

Japanska zabrana ograničila je izvoz vodikova fluorida i fotorezista, ključnih materijala u proizvodnji memorijskih čipova, te fluoriranog poliamida koji se koristi u proizvodnji televizijskih zaslona visokih performansa i zaslona pametnih telefona..

Taj potez Tokija potaknuo je zabrinutost širom svijeta zbog mogućih posljedica po globalne nabavne lance i mogućeg poskupljenja uređaja.

Glasnogovornik Samsunga izjavio je danas da kompanija „ispituje mogućnosti proširivanja izvora nabave” materijala i komponenata koje su do sada najvećim dijelom nabavljali u Japanu.

Prema podacima tvrtke za istraživanje tržišnih podataka TrendForce, Japan drži 60 do 70 posto udjela u svjetskom tržištu fluoridovog vodika, što znači da bi južnokorejske kompanije mogle imati teškoća u potrazi za alternativnim izvorima nabave.

Glasnogovornik Samsunga demantirao je pak izvješća južnokorejskih medija prema kojima su u toj tvrtki odlučili nabavljati svih 220 kemikalija i materijala koje koriste za proizvodnju čipova u matičnoj zemlji i drugim dijelovima svijeta.

Samsung je daleko najveći industrijski konglomerat u obiteljskom vlasništvu u Južnoj Koreji gdje takve kompanije dominiraju i ključan je za njezino gospodarstvo, napominje AFP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2022 08:59