Amerikanci preuzimaju primat

Svjetska energetska organizacija o velikim promjenama: SAD pretiču Rusiju u izvozu nafte

Optimizam u pogledu američke ekspanzije IEA bazira na proizvodnji iz škriljevaca
Ilustracija, naftna bušotina
 Nick Oxford / REUTERS

Povećanjem proizvodnje i izvoza nafte na očekivanih devet milijuna barela dnevno, SAD će nakon 2024. postati najveći svjetski izvoznik nafte, prognozira u najnovijem izvješću Svjetska energetska organizacija (IEA). Iako su i sada, nakon Saudijske Arabije, drugi najveći svjetski proizvođač nafte, SAD su i veliki uvoznik 'crnog zlata'.

- Očekivano povećanje proizvodnje nafte u SAD-u uslijed 'revolucije' u proizvodnji iz škriljaca, automatski će SAD do 2024. učiniti neto izvoznikom većim od Rusije, i u ravni s Saudijskom Arabijom. Idući korak je pozicioniranje SAD kao najvećeg izvoznika na svijetu – navodi IEA.

Američka ekonomija, prema podacima IEA, godišnje proizvede 560 milijuna tona nafte, a uveze oko 274 milijuna tona nafte više od vlastite proizvodnje. Veći uvoznik 'crnog zlata' od SAD-a trenutno je samo Kina, dok najbolji izvozni saldo ima Saudijska Arabija koja je u izvoznom plusu za 446 tisuća tona godišnje.

U prilog procjeni da će se SAD prometnuti u velikog izvoznika nafte, IEA navodi, kako ističu, 'nezapamćenu ekspanziju SAD-a u proizvodnji nafte tijekom 2018.'. Tijekom prošle godine, prema istome izvoru, američki proizvođači povećali su dnevnu proizvodnju nafte za dva milijuna i 200 tisuća barela.

- Na pomolu je drugi val u revoluciji proizvodnje nafte iz škriljevca. Vidjeti ćete da će SAD do 2024. namirivati 70 posto povećanih potreba svjetskog tržišta za naftom, kao i 75 posto svjetskih potreba za ukapljenim prirodnim plinom. Sve to će potresti međunarodne trgovinske tokove nafte i plina, s dubokim implikacijama na geopolitiku energije – komentirao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Optimizam u pogledu američke ekspanzije na tržištu nafte IEA bazira i na tehnološki naprednijoj proizvodnji iz škriljevaca koja, kako se navodi u njezinu izvješću, iziskuje manje troškove prerade sirove nafte u derivate. Amerikancima, prema istome izvoru, ide u prilog i podjednako razvijen 'down stream' i 'up stream' naftnog biznisa, koji označavaju istraživanje i vađenje nafte, odnosno preradu, transport i trgovinu.

Osim SAD-a, IEA je kao narastujuće izvoznike nafte u svojoj prognozi za narednih pet godina označila i Brazil, Norvešku, Kanadu i Gvajanu, novog 'igrača' na tržištu. Posebno se ističe Norvešku koja, procjenjuje IEA, već doživljava renesansu a u idućih pet godina će nadmašiti proizvodnju nafte Kazahstana i Kuvajta što je, ističu, 'izniman poduhvat'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:08