Smanjena potražnja

Švicarski ABB zatvara tvornicu u Mađarskoj, ugroženo tisuću radnih mjesta

AUTOR:

OBJAVLJENO:

12.2.2020. u 9:30

AUTOR:

OBJAVLJENO:

12.2.2020. u 9:30

--FILE--View of a logo of ABB Group in Beijing, China, 7 October 2018. ABB Group, the Swiss industrial conglomerate, announced on Saturday that it will invest $150 million in Shanghai, to build its latest robotics factory under the theme of robots make robots. Designed to produce 100,000 industrial and service-function robots a year - about a quarter of the world's total production capacity in 2017, ABB's new manufacturing facility in Shanghai is expected to start the production by the end of 2020. Ulrich Spiesshofer, CEO of ABB Group, said the new plant will produce robots that can be used in a wide range of sectors including food and beverage, chemical, communication and consumer electronics product manufacturing, logistics, auto and service industries, it will also supply robots to the global markets.
Imaginechina

Zgrada ABB grupe

Švicarski inženjerski konglomerat ABB objavio je u utorak da će do kraja godine zbog smanjene potražnje zatvoriti tvornicu u mađarskom Ozdu, što će rezultirati gašenjem tisuću radnih mjesta.

"Odluka je donesena nakon temeljite analize svih raspoloživih mogućnosti u Ozdu ali posebno zbog promjena u potražnji klijenata", stoji u priopćenju švicarske tvrtke.

"Zato će se obujam (proizvodnje) u Ozdu nastaviti smanjivati do točke kada više neće biti održivo da tvornica i dalje bude otvorena", dodaje se.

Odluka neće utjecati na ostale dijelove ABB-ova poslovanja u Mađarskoj, poručuju iz švicarske kompanije. Tvornica proizvodi minijaturne prekidače za strujne krugove za potrebe elektrifikacijskog odjela a ABB je postao njezin vlasnik kupnjom General Electricovog odjela Industrijskih rješenja u 2018. godini.

Zatvaranje mađarskog pogona najnoviji je u nizu poteza kojima ABB reagira na slabiju potražnju klijenata u automobilskom sektoru i na usporavanje aktivnosti u europskoj i sjevernoameričkoj industriji. ABB-ovi su prihodi u četvrtom tromjesečju 2019. pali dva posto na usporedivoj osnovi a ove će godine po procjenama uprave stagnirati ili blago rasti.

U siječnju kompanija je najavila ukidanje radnih mjesta u tvornici u SAD-u. Predsjedatelj uprave Peter Voseg priznao je da ABB mora poboljšati rezultate kako bi uhvatio korak s konkurencijom poput Siemensa i Schneider Electrica. U ožujku bi na dužnost trebao stupiti novi izvršni direktor Bjorn Rosengren koji će osigurati više autonomije odjelima unutar ABB-a, specijaliziranima za elektrifikaciju, industrijske pogone, industrijsku kontrolu i robote, dodaje Reuters.

ABB posluje u više od 100 zemalja širom svijeta, uključujući Hrvatsku.