Smanjena potražnja

Švicarski ABB zatvara tvornicu u Mađarskoj, ugroženo tisuću radnih mjesta

Odluka neće utjecati na ostale dijelove ABB-ova poslovanja u Mađarskoj, poručuju iz švicarske kompanije
Zgrada ABB grupe
 Imaginechina

Švicarski inženjerski konglomerat ABB objavio je u utorak da će do kraja godine zbog smanjene potražnje zatvoriti tvornicu u mađarskom Ozdu, što će rezultirati gašenjem tisuću radnih mjesta.

"Odluka je donesena nakon temeljite analize svih raspoloživih mogućnosti u Ozdu ali posebno zbog promjena u potražnji klijenata", stoji u priopćenju švicarske tvrtke.

"Zato će se obujam (proizvodnje) u Ozdu nastaviti smanjivati do točke kada više neće biti održivo da tvornica i dalje bude otvorena", dodaje se.

Odluka neće utjecati na ostale dijelove ABB-ova poslovanja u Mađarskoj, poručuju iz švicarske kompanije. Tvornica proizvodi minijaturne prekidače za strujne krugove za potrebe elektrifikacijskog odjela a ABB je postao njezin vlasnik kupnjom General Electricovog odjela Industrijskih rješenja u 2018. godini.

Zatvaranje mađarskog pogona najnoviji je u nizu poteza kojima ABB reagira na slabiju potražnju klijenata u automobilskom sektoru i na usporavanje aktivnosti u europskoj i sjevernoameričkoj industriji. ABB-ovi su prihodi u četvrtom tromjesečju 2019. pali dva posto na usporedivoj osnovi a ove će godine po procjenama uprave stagnirati ili blago rasti.

U siječnju kompanija je najavila ukidanje radnih mjesta u tvornici u SAD-u. Predsjedatelj uprave Peter Voseg priznao je da ABB mora poboljšati rezultate kako bi uhvatio korak s konkurencijom poput Siemensa i Schneider Electrica. U ožujku bi na dužnost trebao stupiti novi izvršni direktor Bjorn Rosengren koji će osigurati više autonomije odjelima unutar ABB-a, specijaliziranima za elektrifikaciju, industrijske pogone, industrijsku kontrolu i robote, dodaje Reuters.

ABB posluje u više od 100 zemalja širom svijeta, uključujući Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. prosinac 2023 15:53