Slamka spasa za kompaniju?

Najveći svjetski proizvođač piva izlazi na burzu i priprema najveći ovogodišnji IPO

Budweiser će na hongkonškoj burzi prodati 1,6 milijardi dionica, a kompanija se nada da će prikupiti 9,8 milijardi dolara
Konobar nosi pivo, ilustracija
 Profimedia, Caia Image

Najveći svjetski proizvođač piva najavio je izlazak na burzu pri čemu se nada da će prikupiti čak 9,8 milijardi dolara i tako zabilježiti najveću ovogodišnju inicijalnu ponudu dionica (IPO) na svijetu.

Preciznije, čak 1,6 milijardi dionica prodat će Budweiser Brewing Company APAC koji je dio pivskog diva Anheuser-Busch InBev, a u svom portfelju ima preko 50 pivskih brendova među kojima su i Stella Artois, Beck's i Corona. Budweiser će svoje dionice izlistati na hongkonškoj burzi 19. srpnja, a njihova će početna cijena iznositi između 5,13 i 6,02 dolara po dionici, čime bi kompanija, kako piše Reuters, trebala podići između 8,3 i 9,8 milijardi dolara.

AB InBev postao je najveći proizvođač piva na svijetu posudbom velike količine novaca kako bi si mogao priuštiti brojne akvizicije, a onom posljednjom u 2016., kada je kupio svog rivala SABMillera, dug kompanije je skočio na 102,5 milijardi dolara. Stoga mnogi vjeruju da je zapravo riječ o pokušaju spašavanja prezadužene tvrtke. Ipak, iz kompanije su kao glavni razlog nadolazećeg IPO-a naveli potencijalne nove akvizicije i “stvaranje vođe azijsko-pacifičke regije u kojoj prodaja i dalje raste, a bogati potrošači trguju visokim maržama kvalitetnih piva”.

Ako cijene Budweiserovih dionica dosegnu čak i najnižu postavljenu cijenu, taj će IPO svejedno biti najveći u ovoj godini i tako prestići 8,1 milijardu dolara koliko je u svibnju na Wall Streetu prikupio Uber. Uz to, samo listanje tih dionica bit će i više nego dobrodošla pomoć burzi u Hong Kongu koja kaska za New Yorkom i Nasdaqom. Ove je godine, naime, putem IPO-a u toj kineskoj administrativnoj regiji prikupljeno 8,9 milijardi dolara, dok su njegovi američki rivali prikupili 14,9, odnosno 17,5 milijardi dolara.

Sponzori ovog IPO-a su JPMorgan i Morgan Stanley, dok su globalni koordinatori Bank od America Merrill Lynch i Deutsche Bank.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:12