Uspješan kraj godine

Metro povećao tromjesečne prihode unatoč slabom rezultatu u Njemačkoj

U tromjesečnom razdoblju zaključno s prosincem 2019. prihodi su porasli 2,2 posto, na 7,5 milijardi eura
Ilustracija, unutrašnjost Metroa
 Profimedia, Alamy

Njemačka veleprodajna tvrtka Metro preliminarno je u srijedu izvijestila o rastu prihoda u prvom fiskalnom tromjesečju zahvaljujući povoljnom utjecaju valutnih tečajeva.

U tromjesečnom razdoblju zaključno s prosincem 2019. prihodi su porasli 2,2 posto, na 7,5 milijardi eura. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i prodaja odnosno kupnja imovine, uvećani su jedan posto. Istu stopu rasta bilježili su i iskazani u lokalnoj valuti.

Na matičnom njemačkom tržištu prihodi prilagođeni za promjene valutnih tečajeva i prodaju odnosno kupnju imovine blago su pali, za 0,4 posto, na 1,3 milijarde eura, zbog izmjena propisa o duhanskim proizvodima.

U zapadnoj Europi bez Njemačke porasli su 0,5 posto unatoč štrajkovima u Francuskoj. U Rusiji Metroovi su prihodi u prvom fiskalnom tromjesečju potonuli 5,3 posto kada se prilagode za promjene valutnih tečajeva i kupnju odnosno prodaju imovine. Time je njihov pad ipak blago usporio u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su se smanjili 6,3 posto, navode u kompaniji.

U istočnoj Europi bez Rusije porasli su 5,0 posto. U istom razdoblju godine ranije porasli su 6,4 posto. U Aziji uvećani su 3,2 posto, više nego upola slabije nego u istom razdoblju godine ranije.

"U prvom tromjesečju 2019/2020. METRO je ponovo bilježio rast u većine regija unatoč teškim makroekonomskim i političkim uvjetima u pojedinim zemljama, primjerice općem štrajku u Francuskoj", naglasio je predsjednik izvršnog odbora Olaf Koch.

Uprava je potvrdila procjenu prodaje i dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) u financijskoj 2020. godini od oko 1,021 milijardu eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:09