Financijski eksperiment

Kreće 8. hrvatska crowdfunding kampanja na platformi za prikupljanje kapitala Funderbeam

Estonska platforma za prikupljanje kapitala postala je dio hrvatske poduzetničke svakodnevice
Vanja Andrić, Ana Marinović, Zoran Birimša i Ratko Knežević, tim iz startupa Omolab i investitor: Dosad su na Funderbeamu prikupili 230 tisuća eura, a oko 50 posto su ulagači iz inozemstva
 Ranko Šuvar / Hanza Media

Ideja se u prvi trenutak učinila sjevernjački pragmatičnom i istodobno egzotičnom, zanim­ljiva, ali ne baš kompatibilna s hrvatskim poslovnim mentalitetom. Dvije godine kasnije, dok su se u krcatoj dvorani zagrebačkog HUB385 predstavljali startupovi iz Norveške, Estonije, Islanda i Danske, pokušavajući animirati hrvatske ulagače, jasno je da je taj spoj ipak uspio; estonska platforma za prikupljanje kapitala pod nazivom Funderbeam definitivno je postala dio hrvatske poduzetničke svakodnevice, i što se tiče osnivača startupova i što se tiče investitora. Uostalom, ovog tjedna kreće već osma po redu hrvatska crowdfunding-kampanja na toj plaformi: novac za razvoj sada traži OmoLab, tvrtka koja je smislila aplikaciju s fontovima za osobe s disleksijom.

Od četiri startupa koja su prošlog tjedna došla sa sjevera Europe na pitch pred hrvatskim ulagačima tri su već pokrenula svoje kampanje na Funderbeamu, a maksimalno u njima prikupljaju oko milijun eura. Norvežani Fara Cycling razvijaju skandinavski biciklistički brend koji kupci sami mogu konfigurirati online, a za širenje izvan matičnog tržišta i za razvoj svog električnog bicikla trebaju investitore. Jedan od osnivača, Kanađanin Jeff Webb, tvrdi da su njihovi bicikli i do 30 posto jeftiniji od konkurencije jer nema posrednika. Danci, tvrtka Lendino, koji su uspjeh postigli preko platforme za crowdfunding-posuđivanje novca, sada žele širiti svoj osnovni biznis i tržištu nude svoje IT-rješenje za crowdfunding-platformu, kao white lebel. Islanđani, Flow VR, tvrde pak da su razvili “korporativni alat za wellness”, a ono što nude su programi za meditaciju kroz virtual reality-iskustvo.

“Idemo tamo gdje ima puno stresa, u korporacije”, objašnjava poslovni model tog startupa za meditaciju Indijac Bala Kamallakharan, njihov vodeći ulagač. Šarolikom internacionalnom društvu priključio se i startup Belief Water iz Estonije koji će tek pokrenuti crowdfunding-kampanju. Ta tvrtka proizvodi “energetsku vodu” (nije to energetsko piće, kažu, nego “funkcionalna voda” u kojoj nema šećera, samo kofein i vitamini), a mlađahni osnivači u Tallinnu već naveliko zarađuju. Lani su imali prihod od 170 tisuća eura, ove godine očekuju oko 400 tisuća eura, i žele širiti izvozna tržišta.

Prezentacija startupova

Ako postoji neko mjesto gdje se energija skoro pa fizički osjeća u zraku, to je u trenucima kada osnivači prezentiraju svoje startupove i njihove planove. Oni dovoljno uvjerljivi već po silasku s pozornice mogu računati na ulaganje. Tako se dogodilo, primjerice, startupu Flow VR, odmah je pridobio jednog hrvatskog ulagača, put im se isplatio. I dvije hrvatske tvrtke koja su održale prezentacije u HUB385 izazvale su interes. OmoLab je, primjerice, već tu večer mogao računati da “drži” skoro 100 tisuća eura, a javna, službena kampanja na Funderbeamu će tek početi (u njoj maksimalno prikupljaju 240 tisuća eura). Za svoju su aplikaciju dobili niz nagrada, a osnivač Petar Reić i vodeći investitor Ratko Knežević uvjereni su da, osim što je to startup s hvalevrijednom misijom, on ima i kredibilan tržišni potencijal, pogotovo na anglofonom tržištu gdje je 20 posto ljudi s disleksijom. I tvrtka koja organizira festivale na Zrću te u francuskim Alpama, Fresh Island Company, najavila je kampanju – trebaju kapital od oko 300 tisuća eura za dalji razvoj hip-hop festivala na snijegu Fresh Festival Mountain... Pljesak kojim ih je publika pozdravila sugerira da su na dobrom putu.

Lakoća s kojom se na takvim događajima povežu kapital i poduzetnička ideja je fascinantna, kao i način na koji se posao realizira kroz crowdfunding-platformu koja se temelji na blockchain-tehnologiji. Šefica Zagrebačke burze Ivana Gažić, koja je 2016. godine inicirala joint venture s estonskom platformom kroz osnivanje tvrtke Funderbeam SEE, koristi svaku moguću prigodu da naglasi kakva je to prilika za brzorastuće domaće kompanije. Dosad je tako prikupljeno 2,7 milijuna eura za sedam hrvatskih kompanija, a samo jedna kampanja nije uspjela, ona za energetsko piće Higher Drink, čiji su osnivači prošle jeseni tražili od investitora 150 tisuća eura. Kampanja s najvećim prikupljenim iznosom, milijun eura, i s najvećim brojem ulagača (259) bila je pak ona zagrebačke pivovare Medvedgrad, u kojoj je vodeći ulagač iskusni financijaš Ratko Bajakić.

Funderbeam i Hrvatska

Priča o Funderbeamu i Hrvatskoj samo je jedan dio estonske ideje o globalnoj, transparentnoj i “easy to use” platformi na kojoj se prikuplja kapital za brzorastuće tvrtke ali i trguje njihovim udjelima. Pokrenuli su je 2013. godine nekadašnja direktorica burze Nasdaq Tallinn Kaidi Ruusalepp te financijski stručnjak Urmas Peiker, s iskustvom rada u EBRD-u i Morgan Stanleyju. Bio je to tehnološki startup smišljen da se preko njega financiraju startupovi, što je zvučalo i prilično klimavo i neuvjerljivo, pogotovo kad se uzme u obzir da je financijska industrija jedna od najreguliranijih na svijetu, a većina startupova – propadne. Oni su, međutim, uspjeli razviti platformu u Estoniji na kojoj su 2016. krenule prve kampanje i trgovanje udjelima, a prošle godine su je registrirali u Londonu i otvorili ured, priskrbivši odobrenje britanskog regulatora tržišta kapitala FCA (Financial Conduct Authority).

Dosad je preko nje prikupljeno oko 12 milijuna eura kapitala za tvrtke, imaju 50-ak tisuća korisnika i 6000 onih koji aktivno trguju na platformi, a kako nam kaže Damir Bićanić, direktor zagrebačke tvrtke Funderbeam SEE, Kaidi Ruusalepp upravo radi na pokretanju Funderbeamove tvrtke i dozvoli regulatora u Singapuru (Monetary Authority of Singapore), čime će otvoriti golemo tržište u jugoistočnoj Aziji. Praktički, granica za njihovo širenje ne postoji, u to su dosad uvjerili ulagače iz 117 zemalja (pretežu oni iz Europe), a procjena je da u svijetu nedostaje oko dva bilijuna dolara kapitala za mala i srednja poduzeća... Funderbeam je, dakako, tek na početku, nisu još ni profitabilni i imaju oko sebe priličan broj konkurentskih platformi, ali dosad su privukli za vlastiti razvoj gotovo sedam milijuna eura. Jedan od značajnih investitora im je suosnivač Skypea Jaan Tallinn te japanski milijarder Taizo Son.

Zanimljivo je pritom da su hrvatski ulagači (njih oko 1500) prilično aktivni na Funderbeamovoj platformi s ulaganjima u startupove i stoga važan dio tog estonskog financijskog eksperimenta. Kako kaže Bićanić, od ukupnog iznosa koji kompanije prikupe na platformi, oko 15 posto dolazi od hrvatskih investitora. Primjerice, nedavno je startup Citylogistik od ukupnog iznosa od 319 tisuća eura iz Hrvatske privukao 46 tisuća eura, Siidrikoda je od 953 tisuće eura iz Hrvatske privukao 152 tisuće eura, a u samu platformu su hrvatski ulagači u zadnjoj kampanji Funderbeam Convertible investirali 68 tisuća eura, kad je on prikupio 477 tisuća eura.

Tekst je objavljen u novom broju Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:20