Energetski skup o biomasi

Ivić Pašalić: Tražit ćemo da se proizvođači energije na fosilna goriva dodatno oporezuju

Uvođenje poreza na CO2 jedan od način za ubrzanje prijelaza na proizvodnju iz bioenergije, tvdi Pašalić
 Darko Tomaš / Hanza Media

Trenutna stopa korištenja bioenergije u Hrvatskoj je znatno ispod razine koju podrazumijevaju ambiciozniji niskougljični scenariji koji su osnova politika Europske unije, ocijenjeno je na današnjoj, devetoj po redu Međunarodnoj konferenciji o biomasi i obnovljivim izvorima energije u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera.

Kao primjer nedovoljne iskorištenosti kapaciteta za proizvodnju energije iz biomase jedan od govornika na konferenciji Davor Zec iz Udruge proizvođača peleta, briketa i drvne biomase naveo je proizvodnju peleta. - Svega jedan posto svjetske proizvodnje peleta odvija se u Hrvatskoj, a i od onoga što proizvedemo, 80 posto izvezemo - naveo je Zec.

Na istome tragu predsjednik Udruge drvno-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Ivić Pašalić ocijenio je tragičnim podatak da nijedna Vladina zgrada ne koristi pelet za grijanje.

- Država je donijela čitav niz tragičnih i pogrešnih odluka u politici poticanja obnovljivih izvora energije i trebat će puno vremena i novca da se to popravi, poručio je Pašalić. Izrazivši potrebu da se prelazak s korištenja visokougljičnih na obnovljive izvore energije u nas ubrza, Pašalić je najavio da će udruga koju vodi uskoro izaći s prijedlogom da se proizvođači energije na fosilna goriva oporezuju.

- Ako je ekološka renta na proizvodnju energije iz fosilnih goriva s uspjehom primijenjena u Finskoj, zašto tako ne bi bilo i kod nas?, upitao se Pašalić, otkrivši kako je s drvoprerađivačima iz Finske već dogovorio rad u zajedničkoj radnoj skupini koja će pripremiti prijedlog za oporezivanje energetike na CO2.

Osvrnuvši se na najavu zahtjeva oporezivanja ispuštanja CO2 u atmosferu, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić upozorio je kako se svaka ideja o novim nametima mora detaljno analizirati i pokušati što preciznije predvidjeti njezine učinke: - Naši potrošači već plaćaju naknadu za obnovljive izvore energije u računima za električnu energiju, napomenuo je Validžić.

Direktor Drvnog klastera Marijan Kavran podsjetio je kako više nitko ne postavlja pitanje opravdanosti plaćanja naknade za ispuštanje CO2 u atmosferu kod registracije vozila. Kavran je primjeru Finske koja je uvela dodatno oporezivanje korištenja fosilnih goriva dodao još neke primjere poput Švedske i Danske.

- Kad je u pitanju proizvodnja energije na biomasu treba zadržati pozitivan pristup. Prošle godine u ovo vrijeme u funkciji su bile kogeneracije na biomasu snage 36 megavata, a trenutno se ipak radi o kogeneracijama snage 58 megavata - apelirao je Kavran.

Kao jedan od najvažnijih ciljeva sudionika na tržištu proizvodnje energije iz biomase, Konferencija je označila povećanje godišnje proizvodnje električne energije iz biomase s sadašnjih 58 megavata na 160 megavata do 2025.. Iako je Hrvatska prema posljednjim podacima Eurostata među članicama EU koje su dostigle i prestigle potrebnih 20 posto udjela proizvodnje iz obnovljivih izvora energije (OIE) u ukupnoj proizvodnji električne energije, što je cilj označen za 2020., sudionici konferencije izrazili su uvjerenje kako nas ti statistički podaci ne smiju zavarati zbog premalog udjela biomase u proizvodnji iz OIE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:43