Izvješće Wind Europe

Kapaciteti europskih vjetroelektrana na moru u 2018. povećani 18%, očekuje se daljni rast

Trenutačno se u Europi gradi šest vjetroelektrana na moru
Vjetroelektrane kod njemačkog otoka Amrum
 Morris Mac Matzen / REUTERS

Kapaciteti vjetroelektrana na moru (offshore) povećani su u Europi 18 posto u prošloj godini, na 18,5 gigavata (GW), a u ovoj godini očekuje se njihov daljnji rast, pokazuje izvješće udruženja Wind Europe o trendovima i statistici u 2018.

U Europi je prošle godine instalirano 2,6 GW novih kapaciteta za proizvodnju struje iz offshore vjetroelektrana te je završeno 15 novih offshore vjetroektrana. Od toga najveći dio kapaciteta – 85 posto – otpada na Veliku Britaniju i Njemačku, koje su instalirale dodatnih 1,3 GW kapaciteta.

U izvješću se još navodi i da se trenutačno u Europi gradi šest vjetroelektrana na moru, a 12 novih projekata offshore vjetroelektrana prošle je godine ušlo u finalnu fazu odlučivanja o investiciji, što odgovara dodatnih 4,2 GW kapaciteta i 10,3 milijarde eura ulaganja. Isto tako, prošle je godine prosječna veličina turbine na moru bila 6,8 megavata, što je 15 posto više u odnosu na godinu ranije.

- Struja proizvedena u vjetroelektranama na moru danas čini dva posto ukupne potrošnje električne energije u Europi. Njezin će udio u predstojećem razdoblju značajno porasti, s obzirom na veliki broj projekata u izgradnji i razvoju. Tehnologija se stalno razvija. Turbine su sve veće, a troškovi se smanjuju. Trenutno izgradnja vjetroelektrana na moru nije skuplja od gradnje termoelektrane na ugljen ili plin, a puno je jeftinija od gradnje nove nuklearne elektrane - konstatira Giles Dickson, izvršni direktor WindEuropea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:55