Ekspanzija

Je li to šansa i za nas? Globalna potražnja za drvenim namještajem raste 70 posto do 2025.

Kao najvažnije rastuće tržište u ponudi i potražnji drvenog namještaja GMI navodi Aziju
 Boris Kovacev / CROPIX

Svjetsko tržište drvenog namještaja podići će u idućih šest godina svoju vrijednost za gotovo 70 posto te doseći 580 milijardi dolara, izračunala je konzultantska kuća Global Market Insights (GMI) s sjedištem u američkoj saveznoj državi Delaware.

- Očekivana je povećana potražnja za cjelovitim i stiliziranim drvenim namještajem kako u urbanim, tako i u ruralnim sredinama. U izgledu je i povećani interes i pristup kupaca elektronskim kanalima za kupnju namještaja, kao i poboljšanje same ponude e-trgovine po pitanju kvalitete, prilagodljivosti kupcu i brzine isporuke, što će također pridonijeti povećanoj potražnji - procjenjuje GMI, koji je lanjsku vrijednost globalnog tržišta drvenim namještajem procijenio na 395 milijardi dolara.

Kao izazov za proizvođače, GMI navodi i očekivanu povećanu potrebu kućanstva, poslovnih ureda i javnih institucija za luksuznijim namještajem. Dodaju i rastuću potražnju za ekološki održivim proizvodima, kao jednu od posljedica daljnjeg povećanja globalne zabrinutosti klimatskim promjenama, kojoj drvna industrija, tvrde, može udovoljiti.

Kao najvažnije rastuće tržište u ponudi i potražnji drvenog namještaja GMI navodi Aziju, koja već sad drži oko 45 posto svjetskog tržišta. Europa, prema istome izvoru, drži oko 27 posto globalnog tržišta s vrijednošću proizvodnje od 110 milijardi eura te milijun i 200 tisuća zaposlenih u 130 tisuća poduzeća.

U Hrvatskoj posljednjih pet godina raste izvoz namještaja i prerade drva po prosječnoj stopi od deset posto i godišnjom vrijednošću od oko 800 milijuna eura. Proizvodnjom namještaja u nas se bavi 655 tvrtki s oko sedam tisuća zaposlenih i ukupnim godišnjim prihodima od blizu četiri milijarde kuna.

Hrvatska je i značajan uvoznik namještaja i drugih proizvoda od drva s oko 400 milijuna eura godišnje vrijednosti. S obzirom na izvore drvenih sirovina kojima raspolažemo, veliki uvoz i nepovoljna struktura izvoza gdje preteže izvoz sirovine u odnosu na namještaj, čine negativne trendove kako ih definira nacionalna Strategija razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja do 2020.

Spomenutom se strategijom, među ostalim, do 2020. predviđa povećanje broja zaposlenih u drvnoj industriji za tisuću do tisuću i 500 zaposlenih te povećanje prihoda tvrtki za milijardu i 500 milijuna kuna u javnoj nabavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:36