Oprezno i nakon opuštanja

Hrvatske kompanije će i nakon 'lockdowna' zadržati higijenske mjere

Hrvatske tvrtke se, dakle, prilagođavaju novoj koronarealnosti, koja podrazumijeva nastavak primjene zaštitnih mjera
Spin Valis
 Roberto Orlic / CROPIX

Iako ni u vrijeme "lockdowna" brojne hrvatske tvrtke nisu prekidale poslovanje, čelni ljudi domaćih kompanija s nestrpljenjem iščekuju odluku vlasti o kakvoj-takvoj normalizaciji rada i poslovanja. Poduzeća su, kažu nam njihovi čelni ljudi, u karanteni imale velik rast troškova, i to u uvjetima u kojima je poslovanje svedeno na minimum.

- Željeli bismo relaksaciju mjera, kako bi ekonomija mogla ponovno 'prodisati'. Sadašnje stanje nije održivo: kamiona je puno, dok je robe koja se prevozi malo, što sve jako povećava troškove - žali se Petar Šimić, vlasnik i direktor Primaca, jedne od najznačajnijih hrvatskih špediterskih tvrtki.

- Mi smo i dosad poslovali, ali u znatno otežanim okolnostima, što je dovelo i do gubitka pojedinih poslova te gomilanja zaliha. No, u tom smo razdoblju radili na razvoju 15-ak novih proizvoda, a planiramo ići i na nova tržišta - kaže Zdravko Jelčić iz požeškog Spin Valisa, jedne od vodećih hrvatskih tvrtki u segmentu drvoprerađivačke industrije.

Zbog pandemije koronavirusa, sve hrvatske tvrtke morale su uložiti znatan novac za zaštitu zaposlenika: kupovale su zaštitne maske, rukavice i dezinficijense, te ostala sredstva za dezinfekciju. U slučaju prijevoznika, osigurali su i samoizolaciju vozača u vozačkim kabinama. Za radnike na šalterima, koji su smješteni u carinarnicama, osigurali su i fizičke pregrade od pleksiglasa. Te su mjere Primaco, ističe Šimić, u proteklih mjesec i pol koštale oko 250.000 kuna.

Unatoč tome, šefovi tvrtki kažu da će mjere zaštite zaposlenih nastaviti primjenjivati i nakon karantene. To je, ističu, u interesu svih jer nitko ne želi epidemiju koronavirusa u svojoj tvrtki.

- I dalje ćemo držati do higijene svih u tvrtki. Nama bi puno značilo već i kada bi se carinjenje robe vratilo u carinarnice u unutrašnjosti zemlje, budući da se carinjenje sada obavlja na samoj granici, čime se stvaraju velike gužve - poručuje Šimić.

- Mjere zaštite radnika ostat će i nakon lockdowna. I dalje ćemo upotrebljavati zaštitne maske, rukavice i dezinficijense te držati potreban razmak između radnika. Dosad nismo imali nijedan slučaj koronavirusa u poduzeću - napominje Jelčić.

Hrvatske tvrtke se, dakle, prilagođavaju novoj koronarealnosti, koja podrazumijeva nastavak primjene zaštitnih mjera i nakon ukidanja karantene. Ipak, upozoravaju da Hrvatska i Europa zbog pandemije koronavirusa tonu u recesiju i da razdoblje koje je pred nama neće biti nimalo lako. Stoga od države očekuju da im, za početak, barem olakša uvjete poslovanja, dok će tvrtke, ističu, sa svoje strane učiniti što mogu u borbi protiv koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:48