Trenutno težak 830 mil. dolara

Čovjek koji je popularnog proizvođača obuće vratio u život

Četiri godine kasnije, Yoon trenutno izvršni direktor i predsjednik uprave, kompaniju je za 400 milijuna dolara
Kendall Jenner
 Instagram

Gene Yoon, korejski poduzetnik koji je svjetski poznatog proizvođača obuće Filu uspio 'vratiti u život' trenutno vrijedi 830 milijuna dolara.

Iako je kompanija 1911. godine originalno osnovana u Italiji i svoj vrhunac, zahvaljujući poznatim retro tenisicama, ostvarila 90-ih godina prošlog stoljeća, početkom 2000. doživljava ogromni pad. Nedugo nakon toga, točnije 2003. prodana je privatnoj američkoj tvrtki. No, i nakon akvizicije Fila i dalje iz godine u godinu gomila gubitke te pomalo pada u zaborav, piše Bloomberg.

Četiri godine kasnije, Yoon trenutno izvršni direktor i predsjednik uprave, kompaniju je za 400 milijuna dolara otkupio od Amerikanaca u nakani da joj vrati staru slavu. Njegova poslovna strategija temeljila se upravo na ponovnom oživljavanju popularnog modela tenisica.

Vođen tom idejom, 2017. godine odlučio je na tržište pustiti redizajnirane tenisice pod nazivom 'Disruptor 2' koje su u kratkom roku postale pravi modni hit. Upravo je taj model 2018. godine londonska online trgovine Lyst proglasila najpopularnijom ženskom obućom, a iste te godine prodane su u više od 10 milijuna primjeraka. Rastu popularnosti novih tenisica uvelike su pridonijele i poznate svjetske dame poput Kendall Jenner i Rihanne.

Inače, prihod kompanije u prošloj godini iznosio je 2,6 milijarde dolara, dok je prodaja porasla za 52 posto u odnosu na 2017. Fila trenutno posluje u više od 70 zemalja, a sami brend doživljava sve brži rast popularnosti pogotovo na najvećem tržištu, Kini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:54