Strah za zdravlje

Amazonovi radnici idu u štrajk: 'Zar čekamo da netko umre? Pa mi smo plodno tlo virusa'

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

30.3.2020. u 16:41

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

30.3.2020. u 16:41

Amazon workers sort and pack items at the Amazon Fulfilment Centre in Peterborough, east England on November 27, 2019, as preparations are underway for the annual Black Friday Sale. (Photo by DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP)
DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Radnici u Amazonovom skladištu

Amazonovi radnici zaposleni u njujorškom skladištu danas će štrajkati, piše Bloomberg, zbog nedostatka brige za njihovu sigurnost i za širenje koronavirusa na njihovom radnom mjestu.

Gigant internetske trgovine zatvorio je skladište u Queensu nakon što je potvrđeno da je jedan zaposlenik pozitivan na koronavirus, a sada isto traže i djelatnici na Staten Islandu. Preciznije, oni zahtijevaju da se to skladište zatvori na najmanje dva tjedna te da se dezinficira. Usto, žele biti i plaćeni tijekom tog perioda kao i da oni koji su već ostali doma zbog straha za svoje zdravlje i sigurnost budu retroaktivno plaćeni.

- Što čekamo? Da netko umre? – pita se Chris Smalls, pomoćnik menadžera i organizator štrajka, a isto je pitanje postavio glavnom upravitelju njujorškog skladišta te šefu ljudskih resursa.

On radi u Amazonu pet godina i rekao je kako su njegovi kolege počeli obolijevati od koronavirusa nakon što su se menadžeri počeli vraćati sa svojih putovanja iz Seattlea i Washingtona, inicijalnih epicentara pandemije u SAD-u.

- Kompanija nije transparentna po pitanju broja djelatnika u Staten Islandu koji su pozitivni na Covid-19 i poduzeli su premalo sigurnosnih mjera te dozvoljavaju svima da rade dok čekaju rezultate testiranja – ispričao je Smalls za Bloomberg i dodao kako „svi trebaju snositi odgovornost pa čak i Jeff Bezos“.

- Sve naše zgrade i skladišta diljem svijeta trebaju se zatvoriti. Mi smo plodno tlo za koronavirus – smatra Smalls, kao i brojni drugi Amazonovi radnici.

- Radimo duge i napučene smjene u epicentru globalne pandemije, a Amazon nije uspio pružiti nam osnovne mjere sigurnosti. Izlazimo na ulicu prosvjedovati protiv našeg dolaska na posao u toksično radno okruženje čime potencijalno dodatno širimo virus te protiv toga da ne dobivamo plaće za vrijeme ekonomske krize – rekla je Rina Cummings, radnica u skladištu.