Strah za zdravlje

Amazonovi radnici idu u štrajk: 'Zar čekamo da netko umre? Pa mi smo plodno tlo virusa'

Amazonovi radnici zaposleni u njujorškom skladištu štrajkat će zbog nedostatka brige za širenje koronavirusa na njihovom radnom mjestu
Radnici u Amazonovom skladištu
 DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Amazonovi radnici zaposleni u njujorškom skladištu danas će štrajkati, piše Bloomberg, zbog nedostatka brige za njihovu sigurnost i za širenje koronavirusa na njihovom radnom mjestu.

Gigant internetske trgovine zatvorio je skladište u Queensu nakon što je potvrđeno da je jedan zaposlenik pozitivan na koronavirus, a sada isto traže i djelatnici na Staten Islandu. Preciznije, oni zahtijevaju da se to skladište zatvori na najmanje dva tjedna te da se dezinficira. Usto, žele biti i plaćeni tijekom tog perioda kao i da oni koji su već ostali doma zbog straha za svoje zdravlje i sigurnost budu retroaktivno plaćeni.

- Što čekamo? Da netko umre? – pita se Chris Smalls, pomoćnik menadžera i organizator štrajka, a isto je pitanje postavio glavnom upravitelju njujorškog skladišta te šefu ljudskih resursa.

On radi u Amazonu pet godina i rekao je kako su njegovi kolege počeli obolijevati od koronavirusa nakon što su se menadžeri počeli vraćati sa svojih putovanja iz Seattlea i Washingtona, inicijalnih epicentara pandemije u SAD-u.

- Kompanija nije transparentna po pitanju broja djelatnika u Staten Islandu koji su pozitivni na Covid-19 i poduzeli su premalo sigurnosnih mjera te dozvoljavaju svima da rade dok čekaju rezultate testiranja – ispričao je Smalls za Bloomberg i dodao kako „svi trebaju snositi odgovornost pa čak i Jeff Bezos“.

- Sve naše zgrade i skladišta diljem svijeta trebaju se zatvoriti. Mi smo plodno tlo za koronavirus – smatra Smalls, kao i brojni drugi Amazonovi radnici.

- Radimo duge i napučene smjene u epicentru globalne pandemije, a Amazon nije uspio pružiti nam osnovne mjere sigurnosti. Izlazimo na ulicu prosvjedovati protiv našeg dolaska na posao u toksično radno okruženje čime potencijalno dodatno širimo virus te protiv toga da ne dobivamo plaće za vrijeme ekonomske krize – rekla je Rina Cummings, radnica u skladištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2023 19:06