Healt Spot Croatia

Oko 200 sudionika razjasnit će viziju hrvatskog potencijala u jednom od globalnih trendova

Među brojnim predstavnicima svoj će pogled na trendove iznijeti i Rika Jean-Francois
Ilustracija
 Getty Images

U zagrebačkom hotelu Esplanade 5. veljače održat će se konferencija o zdravstvenom turizmu u Hrvatskoj pod nazivom Health Spot Croatia Conference. Riječ je o velikom događaju koji će se baviti jednim od najbrže rastućih trendova u turizmu.

Naime, zdravstveni turizam u svijetu, zbog starenja stanovništva te sve većeg broja poklonika zdravog življenja u razvijenim zemljama i na glavnim emitivnim tržištima, iskazuje snažan potencijal za dugoročno održiv rast te postaje jedan od glavnih motiva putovanja.

Odgovori na pitanja

Hrvatska za njegov razvoj ima velike potencijale: brojna lječilišta i toplice na kontinentu, vrsne klinike, razvijen dentalni turizam, a prije svega veliku tradiciju zdravstvenog turizma, još iz doba Austro-Ugarske Monarhije. Kako dalje razvijati taj segment? Kakvi su današnji trendovi? Kako biti konkurentan na tom tržištu? Kako i čime privući sve zahtjevnije goste? Odgovore na sva ta pitanja trebala bi dati upravo ova konferencija u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba i Hrvatske turističke zajednice, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Ministarstva zdravstva te Hrvatske gospodarske komore. Organizatori očekuju oko 200 sudionika i vrhunskih stručnjaka iz područja medicine, liječenja, wellnessa i turizma iz Hrvatske i svijeta, koji će razgovarati o perspektivama daljnjeg razvoja, predstaviti načine stvaranja novih proizvoda i iskustava, upoznati sudionike s primjerima najboljih praksi te povezati pružatelje turističkih i zdravstvenih usluga.

Konferenciju će svečano otvoriti direktorica TZ-a grada Zagreba Martina Bienenfeld, direktor HTZ-a Kristjan Staničić, predsjednik HGK Luka Burilović, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar turizma Gari Cappelli te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Medicina 22. stoljeća

U prvu od nekoliko tematskih cjelina konferencije - “Zdravstveni turizam: stanje i perspektive” - sudionike će uvesti predavanje o zdravstvenom turizmu u Europskoj uniji. Predstavit će im se najnovije istraživanje Europskog parlamenta, a o tome što se događa na tom tržištu, govorit će autor studije prof. dr. sc. Tomas Mainil, predavač na sveučilištu NHTV Breda University of Applied Sciences. Potom će bivši ministar obrazovanja prof. dr. sc. Dragan Primorac, danas predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sveta Katarina te globalni ambasador Sveučilišta Penn State govoriti o medicini 22. stoljeća.

Upravo ta dva predavanja i primjer dobre prakse bit će poticaj za otvaranje prve panel-rasprave, koja će se baviti najnovijim trendovima u ovom segmentu turizma. Svoj će pogled na trendove, među ostalima, iznijeti i Rika Jean-Francois, koja na najvećem svjetskom turističkom sajmu, berlinskom ITB-u, vodi segment medicinskog turizma. Pridružit će joj se glavna tajnica Europske udruge lječilišta, termi i spa centara Csilla Mezosi. Ona je od 2005. do 2013. predstavljala najvažnije mađarske igrače na njemačkom tržištu medicinskog turizma, a bila je i savjetnica generalnog direktora HTB-a. Prije toga bila je članica uprave i suorganizatorica drugog Europskog kongresa zdravstvenog turizma u travnju 2009.. Pogled na zdravstveni turizam iz domaće perspektive iznijet će predsjednik Uprave Croatia osiguranja Damir Vanđelić te direktorica globalnih investicija i inovacija Deloittea Hrvojka Skoković Harašić. Skupom će moderirati direktor konzultantske kuće Horwath HTL Siniša Topalović.

Predispozicije

Drugi dio konferencije bit će posvećen predispozicijama Hrvatske za razvoj zdravstvenog turizma. Najavljuje se javljanje videolinkom dr. Tomislava Mihaljevića, glavnog izvršnog direktora Klinike Cleveland. Potom će stručna savjetnica Instituta za turizam Neda Telišman Košuta iznijeti što sve donosi revizija Akcijskog plana zdravstvenog turizma. Zanimljivi se panelisti očekuju i na drugom okruglom stolu o ovoj temi. Jedan od njih bit će osnivač i vlasnik Energy Clinica Zdeslav Radovčić, ujedno organizator HTI konferencije.

Iz perspektive lječilišta, o zdravstvenim će turizmu govoriti Marcel Medak, predsjednik Zajednice zdravstvenog turizma pri HGK i ravnatelj Bizovačkih toplica.

Uz njega će biti i dugogodišnja direktorica Termi Tuhelj, a danas savjetnica uprave tih termi te konzultantica Ivana Kolar. Na ovom će okruglom stolu gostovati i Ognjen Bagatin, član Izvršnog odbora HUP-ove Udruge privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb te ravnatelj Poliklinike Bagatin. Moderatorica ovog skupa bit će Leila Krešić-Jurić, direktorica Europskog summita zdravstvenog turizma.

Treći dio konferencije bit će posvećen budućnosti o izvrsnosti zdravstvenog turizma u Hrvatskoj. Započet će izlaganjima pomoćnika ministra zdravstva dr. Mate Cara te predsjednika Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera dr. Vladimira Mozetiča. Potom će Turistička zajednica Zagreba predstaviti studiju izvodljivosti “Zagreb health”, a izvršni direktor International Medical Travel Journala Keith Pollard govorit će o tome zašto je suradnja bolja od međusobnog natjecanja.

Konferencija završava panel-raspravom o povezivanju turizma i zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:49