Preko trnja do zvijezda

Prije nego su postali uspješni, trojica milijardera morali su se riješiti tri loše navike

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

23.4.2019. u 8:26

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

23.4.2019. u 8:26

Charles Platiau/Jerome Miron / REUTERS/USA TODAY Sports/Profimedia, Zuma Press - News

Bill Gates, Mark Cuban i Elon Musk

Trojici milijardera, osnivaču Microsofta Billu Gatesu, vlasniku Tesle i SpaceX-a Elonu Musku, te investitoru i vlasniku NBA kluba Dallas Mavericks Marku Cubanu, osim milijardi na računu zajedničko je i da su godinama muku mučili s lošim navikama koje su ih kočile na putu do uspjeha, piše CNBC.

Najveći kampanjac

Gates je tako na fakultetu, od kojeg je nakon dvije godine i odustao, bio poznat kao veliki kampanjac koji je sa svim obavezama odugovlačio do zadnjeg trenutka. Mnogima je to bilo smiješno, ali otrijeznio se vrlo brzo po ulasku u svijet biznisa gdje je poštivanje rokova bilo ključno.

- Nitko mi se nije divio zbog toga što bih ja sve odrađivao u zadnjoj minuti - priznao je Gates.

Pokušao je stoga preokrenuti situaciju pa se ugledao na svoje nekadašnje kolege sa studija koji su uvijek bili organizirani.

- Odugovlačenje stvarno nije dobra navika - dodao je Gates.

Ovisnik o kofeinu

Osnivač Tesle Elon Musk do nedavno je svoju deprivaciju sna kompenzirao s ogromnim količinama kave i drugih kofeinskih napitaka.

- Bio je jedan period vremena kada bih na dan popio osam bočica dijetalne Coca-Cole ili neki takav suludi broj - izjavio je jednom prilikom za njemački Auto Bild i dodao kako je uz to bio i ovisnik o kavi.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da unošenje previše kofeina u tijelo može povećati stres i anksioznost, ali i stvoriti začarani krug umora koji vodi do pretjeranog ispijanja kave, koja pak može poremetiti san i opet dovesti do pojačanog umora idući dan.

- To nikako nije dobro - izjavio je kontroverzni milijarder.

Loš u komunikaciji

Da vikanje i galama nisu efektivni načini komunikacije Investitor Mark Cuban naučio je na teži način u svojim 20-im godinama.

On i Martin Woodall zajedno su pokrenuli IT kompaniju MicroSolutions i konstantno se prepucavali oko toga kako najbolje voditi tvrtku.

- Izluđivali smo jedan drugoga. On je mene stalno zaje***** oko toga koliko sam traljav, a ja njega jer je bio toliko zatucan da je propuštao ogromne prilike - podijelio je Cuban na svom blogu.

No, s vremenom je naučio da ih takva komunikacija ne vodi nigdje, a oboje su bili pod još većim stresom.

- Kad povećate stres, produktivnost, profitabilnost i kompetitivnost padaju - dodao je.

Cuban je zato poradio na svom stilu komuniciranja, načinu na koji govori, tonu koji upotrebljava, ali i na geste i ekspresije lica kojima se služi.