Preko trnja do zvijezda

Prije nego su postali uspješni, trojica milijardera morali su se riješiti tri loše navike

Gates je na fakultetu bio poznat kao veliki kampanjac koji je sa svim obavezama odugovlačio do zadnjeg trena
Bill Gates, Mark Cuban i Elon Musk
 Charles Platiau/Jerome Miron / REUTERS/USA TODAY Sports/Profimedia, Zuma Press - News

Trojici milijardera, osnivaču Microsofta Billu Gatesu, vlasniku Tesle i SpaceX-a Elonu Musku, te investitoru i vlasniku NBA kluba Dallas Mavericks Marku Cubanu, osim milijardi na računu zajedničko je i da su godinama muku mučili s lošim navikama koje su ih kočile na putu do uspjeha, piše CNBC.

Najveći kampanjac

Gates je tako na fakultetu, od kojeg je nakon dvije godine i odustao, bio poznat kao veliki kampanjac koji je sa svim obavezama odugovlačio do zadnjeg trenutka. Mnogima je to bilo smiješno, ali otrijeznio se vrlo brzo po ulasku u svijet biznisa gdje je poštivanje rokova bilo ključno.

- Nitko mi se nije divio zbog toga što bih ja sve odrađivao u zadnjoj minuti - priznao je Gates.

Pokušao je stoga preokrenuti situaciju pa se ugledao na svoje nekadašnje kolege sa studija koji su uvijek bili organizirani.

- Odugovlačenje stvarno nije dobra navika - dodao je Gates.

Ovisnik o kofeinu

Osnivač Tesle Elon Musk do nedavno je svoju deprivaciju sna kompenzirao s ogromnim količinama kave i drugih kofeinskih napitaka.

- Bio je jedan period vremena kada bih na dan popio osam bočica dijetalne Coca-Cole ili neki takav suludi broj - izjavio je jednom prilikom za njemački Auto Bild i dodao kako je uz to bio i ovisnik o kavi.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da unošenje previše kofeina u tijelo može povećati stres i anksioznost, ali i stvoriti začarani krug umora koji vodi do pretjeranog ispijanja kave, koja pak može poremetiti san i opet dovesti do pojačanog umora idući dan.

- To nikako nije dobro - izjavio je kontroverzni milijarder.

Loš u komunikaciji

Da vikanje i galama nisu efektivni načini komunikacije Investitor Mark Cuban naučio je na teži način u svojim 20-im godinama.

On i Martin Woodall zajedno su pokrenuli IT kompaniju MicroSolutions i konstantno se prepucavali oko toga kako najbolje voditi tvrtku.

- Izluđivali smo jedan drugoga. On je mene stalno zaje***** oko toga koliko sam traljav, a ja njega jer je bio toliko zatucan da je propuštao ogromne prilike - podijelio je Cuban na svom blogu.

No, s vremenom je naučio da ih takva komunikacija ne vodi nigdje, a oboje su bili pod još većim stresom.

- Kad povećate stres, produktivnost, profitabilnost i kompetitivnost padaju - dodao je.

Cuban je zato poradio na svom stilu komuniciranja, načinu na koji govori, tonu koji upotrebljava, ali i na geste i ekspresije lica kojima se služi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. veljača 2024 22:45