Veliko istraživanje

Odabralo čak 20 tisuća ljudi: Ovo su najbolji poslodavci u Hrvatskoj!

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

15.5.2019. u 15:01

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

15.5.2019. u 15:01

Zagreb, 201109.
Trgovina DM u Avenue Mall-u.
Reportaza iz trgovine i razgovor sa djelatnicima.
Foto: Drago Sopta / CROPIX
Drago Sopta / Hanza Media

DM u Avenue Mallu

Njemački dm-drogerie markt desetu je godinu zaredom odnio titulu najpoželjnijeg poslodavca u Hrvatskoj.

Prema istraživanju portala MojPosao, koje je provedeno u 2018. i 2019., a u kojem je sudjelovalo 20.000 ispitanika, tri najpoželjnija poslodavca u Lijepoj našoj su njemačke kompanije dm, Lidl i Müller. Prvi domaći poslodavac na listi je, kako su pokazali rezultati istraživanja, Rimac Automobili, koji je zauzeo četvrto mjesto, a u stopu ga prate Atlantic Grupa, sa skokom od čak pet mjesta u odnosu na prošlu godinu, te HEP.

Pritom su se kao presudni faktor u ocjenjivanju atraktivnosti poslodavca pokazali harmonični odnosi na radnom mjestu s 31 posto odgovora te sama sigurnost koju to radno mjesto pruža (30 posto). Zanimljivo je što su se visoka plaća i ostale beneficije našli tek na petom mjestu prioriteta radnika (23 posto). Naime, osim radnih odnosa i sigurnosti, zaposlenici od visoke plaće više cijene socijalnu odgovornost svog poslodavca (26 posto) te sliku poslodavca u poslovnom svijetu (24 posto).

Ipak, dm je na prvo mjesto zasjeo upravo zbog plaće i beneficija koje pruža, pokazalo je istraživanje. Lidl se u Hrvatskoj, pak, ističe sigurnošću radnog mjesta, dok Müller u najvišoj mjeri, prema mišljenju sudionika istraživanja, njeguje harmonične odnose u radnoj okolini.

Od ispitanika koji rade kod svog poslodavca prvog izbora, svega 13 posto ih često razmišlja o promjeni poslodavca, dok njih čak 43 posto o tome uopće ne razmišlja. Za razliku od njih, 58 posto ispitanika koji ne rade kod željenog poslodavca često razmišlja o promjeni radnog mjesta dok devet posto te skupine ispitanika uopće ne razmišlja o promjeni.