Imenovanje

Izabran novi izvršni direktor japanskog automobilskog diva

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

9.10.2019. u 14:11

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

9.10.2019. u 14:11

Nissan Motor Co. senior executive Makoto Uchida speaks to media at Shanghai International Automobile Industry Exhibition in Shanghai, China April 16, 2019, in this photo taken by Kyodo. Picture taken April 16, 2019. Mandatory credit Kyodo/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN.
Kyodo / REUTERS

Makoto Uchida

Japanski proizvođač automobila, Nissan, imenovao je novog izvršnog direktora.

Kako navodi CNN, na vodeće mjesto kompanije, nakon Carlosa Ghosna i Hirotoa Saikawa sada dolazi 53- godišnji Makoto Uchida.

- Očekujemo da će nas Uchida voditi u pravom smjeru, te da će svoj najveći fokus usmjeriti na rekonstrukciju skandalom pogođene kompanije – istaknuo je Nissanov predsjednik Uprave, Yasushi Kimura.

Uchida je u kompaniji još od 2003. godine, a do sada je obnašao dužnost voditelja poslovanja za kinesko tržište koje je trenutno najveće i najvažnije tržište ovog japanskog diva.

S obzirom na iznimno turbulentnu godinu za Nissan, ovaj 53-godišnji izvršni direktor sada je suočen s problemima kakve ovaj automobilski gigant nije vidio više od dva desetljeća. Naime, u manje od godinu dana od kako je Ghosn smijenjen s mjesta izvršnog direktora zbog financijskih malverzacija, Nissanov profit, ali i dionice, bilježe konstantan pad. Uz to, prošli mjesec s iste pozicije smijenjen je Saikawa zbog isplate neutemeljenih bonusa. Ovaj kaos prelio se i na radnike, a bez posla diljem svijeta ostalo je 12.500 ljudi.

Inače, Ghosn se trenutno nalazi u kućnom pritvoru u Tokiju, gdje se suočava s optužbama za financijsku prevaru i zloupotrebu svog položaja.