Imenovanje

Izabran novi izvršni direktor japanskog automobilskog diva

Uchida je u kompaniji još od 2003. godine, a do sada je obnašao dužnost voditelja poslovanja za kinesko tržište
Makoto Uchida
 Kyodo / REUTERS

Japanski proizvođač automobila, Nissan, imenovao je novog izvršnog direktora.

Kako navodi CNN, na vodeće mjesto kompanije, nakon Carlosa Ghosna i Hirotoa Saikawa sada dolazi 53- godišnji Makoto Uchida.

- Očekujemo da će nas Uchida voditi u pravom smjeru, te da će svoj najveći fokus usmjeriti na rekonstrukciju skandalom pogođene kompanije – istaknuo je Nissanov predsjednik Uprave, Yasushi Kimura.

Uchida je u kompaniji još od 2003. godine, a do sada je obnašao dužnost voditelja poslovanja za kinesko tržište koje je trenutno najveće i najvažnije tržište ovog japanskog diva.

S obzirom na iznimno turbulentnu godinu za Nissan, ovaj 53-godišnji izvršni direktor sada je suočen s problemima kakve ovaj automobilski gigant nije vidio više od dva desetljeća. Naime, u manje od godinu dana od kako je Ghosn smijenjen s mjesta izvršnog direktora zbog financijskih malverzacija, Nissanov profit, ali i dionice, bilježe konstantan pad. Uz to, prošli mjesec s iste pozicije smijenjen je Saikawa zbog isplate neutemeljenih bonusa. Ovaj kaos prelio se i na radnike, a bez posla diljem svijeta ostalo je 12.500 ljudi.

Inače, Ghosn se trenutno nalazi u kućnom pritvoru u Tokiju, gdje se suočava s optužbama za financijsku prevaru i zloupotrebu svog položaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:40