Većina dobiti zadržana

U solinskom AD Plastiku bez dodatne dividende za dioničare nakon isplate predujma

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

13.7.2020. u 15:41

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

13.7.2020. u 15:41

Zagreb, 040520. Jankomirska 5.
U tvornici AD Plastik svi radnici rade zasticeni zastitnim maskama i rukavicama, a u ulazu u firmu nalaze se dezinficijensi i tepisi za dezinfekciju obuce.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongracic / CROPIX

Ilustracija (Tvornica AD Plastik)

Na predstojećoj Skupštini solinskog AD Plastika zakazanoj za 24.kolovoza ove godine, dioničarima će biti predloženo zadržavanje većine dobiti tvrtke iz prošle godine od 90,1 milijuna kuna u njezinoj imovini.

Budući je krajem veljače ove godine dioničarima AD Plastika isplaćen predujam dividende iz dobiti za 2019. u iznosu od 16,5 milijuna kuna, Uprava Skupštini društva predlaže da se preostalih 73,6 milijuna kuna zadrži u imovini tvrtke.

Ako dioničari AD Plastika podrže prijedlog Uprave o raspolaganju s dobiti, biti će znatno manja isplata dividende u solinskoj tvrtki u odnosu na prošlu godinu kada je dioničarima proslijeđeno 52,5 milijuna kuna za dividendu.

Najveći pojedinački dioničar AD Plastika je ruski OAO Holding Autokomponenti s 30 posto vlasništva, a unutar pet najvećih dioničara četiri su mirovinska fonda.  

Solinski proizvođač autodijelova lani je uprihodio milijardu i 541 milijun kuna, ostvarivši dobit prije oporezivanja, amortizacije i obračuna kamata od 197,4 milijuna kuna.

- U prošloj godini poslovni su prihodi AD Plastik Grupe porasli za 16,68 posto u odnosu na godinu ranije, EBITDA bilježi rast od 22,10 posto, a neto dobit porasla je za 14,91 postom – navodi se u godišnjem izvješću o poslovanju solinske tvornice.

Unatoč sveprisutnom utjecaju mjera zaštite od koronavirusa u prvom tromjesječju ove godine, AD Plastik i u tom razdoblju bilježi rast prihoda i dobiti u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U izvješću tvrtke za prvi kvartal ove godine napominje se kako je tijekom ožujka bilo povremene obustave proizvodnje u tvrtkama kojima AD Plastik isporučuje svoje proizvode zbog COVIDA-19, a onda i u samom AD Plastiku.

Osim o uporabi dobiti iz prošle godine, Skupština solinske tvrtke odlučivati će i o prijedlogu Uprave da se članu Nadzornog odbora Ivici Toliću produlji mandat.