Većina dobiti zadržana

U solinskom AD Plastiku bez dodatne dividende za dioničare nakon isplate predujma

Najveći pojedinački dioničar AD Plastika je ruski OAO Holding Autokomponenti
Ilustracija (Tvornica AD Plastik)
 Davor Pongracic / CROPIX

Na predstojećoj Skupštini solinskog AD Plastika zakazanoj za 24.kolovoza ove godine, dioničarima će biti predloženo zadržavanje većine dobiti tvrtke iz prošle godine od 90,1 milijuna kuna u njezinoj imovini.

Budući je krajem veljače ove godine dioničarima AD Plastika isplaćen predujam dividende iz dobiti za 2019. u iznosu od 16,5 milijuna kuna, Uprava Skupštini društva predlaže da se preostalih 73,6 milijuna kuna zadrži u imovini tvrtke.

Ako dioničari AD Plastika podrže prijedlog Uprave o raspolaganju s dobiti, biti će znatno manja isplata dividende u solinskoj tvrtki u odnosu na prošlu godinu kada je dioničarima proslijeđeno 52,5 milijuna kuna za dividendu.

Najveći pojedinački dioničar AD Plastika je ruski OAO Holding Autokomponenti s 30 posto vlasništva, a unutar pet najvećih dioničara četiri su mirovinska fonda.

Solinski proizvođač autodijelova lani je uprihodio milijardu i 541 milijun kuna, ostvarivši dobit prije oporezivanja, amortizacije i obračuna kamata od 197,4 milijuna kuna.

- U prošloj godini poslovni su prihodi AD Plastik Grupe porasli za 16,68 posto u odnosu na godinu ranije, EBITDA bilježi rast od 22,10 posto, a neto dobit porasla je za 14,91 postom – navodi se u godišnjem izvješću o poslovanju solinske tvornice.

Unatoč sveprisutnom utjecaju mjera zaštite od koronavirusa u prvom tromjesječju ove godine, AD Plastik i u tom razdoblju bilježi rast prihoda i dobiti u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U izvješću tvrtke za prvi kvartal ove godine napominje se kako je tijekom ožujka bilo povremene obustave proizvodnje u tvrtkama kojima AD Plastik isporučuje svoje proizvode zbog COVIDA-19, a onda i u samom AD Plastiku.

Osim o uporabi dobiti iz prošle godine, Skupština solinske tvrtke odlučivati će i o prijedlogu Uprave da se članu Nadzornog odbora Ivici Toliću produlji mandat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:56