HGK

Krizni stožer iznio gospodarstvenicima situaciju s koronavirusom, nema zatvaranja granica

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

28.2.2020. u 11:30

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

28.2.2020. u 11:30

Passengers wear protective face masks as they arrive from Shenzhen to Hong Kong at Lo Wu MTR station, hours before the closing of the Lo Wu border crossing in Hong Kong, on February 3, 2020, amid an outbreak of a coronavirus which began in the Chinese city of Wuhan. - Hong Kong announced it was closing all but two land crossings with the Chinese mainland on February 3 to slow the spread of a deadly new coronavirus as medics staged strikes calling for the border to be completely sealed. (Photo by Anthony WALLACE / AFP)
Anthony WALLACE / AFP

Ilustracija

S obzirom na našu epidemiološku situaciju procjenjujemo da nije potrebno zatvaranje granice za bilo koga, pa tako i za tvrtke čiji djelatnici putuju u Italiju, poručio je jučer članovima Skupštine Hrvatske gospodarske komore ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

- Jako je važno da tvrtke koje su u izravnom doticaju s talijanskim tržištem znaju što im je činiti u sklopu mjera koje poduzimamo u smjeru prevencije širenja koronavirusa. Stoga ćemo za sve njih izraditi posebne upute - najavio je Capak, odazivajući se pozivu predsjednika HGK Luke Burilovića da članove skupštine Komore upozna s najnovijom situacijom u borbi protiv koronavirusa.

Uz Capaka skupštinare Komore je s radom Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu upoznao potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
- Iz Italije stižu vijesti da se prvi pacijenti s koronavirusom već otpuštaju kući, tako da nema mjesta panici i naglašenoj zabrinutosti - poručio je Božinović.

Capak je skupštinare upozorio da se kod 80 posto oboljelih u Kini bolest ne razvija, nego je pod kontrolom. Govoreći o mjerama koje HZJZ i druge institucije provode u prevenciji širenja koronavirusa, Capak je naveo da prevencije ide u dva smjera. Prvi je, naveo je, kontrola svih koji dolaze iz prodručja zahvaćenih širenjem te bolesti, a drugi je nadzor oboljelih u Hrvatskoj kao i onih koji su bili u doticaju s oboljelima.

Predsjednik HGK potvrdio je da Komori stižu brojni upiti gospodarstvenika o utjecaju koronavirusa na njihovo poslovanje, no i on je pozvao na smirivanje situacije. Kao primjer smirivanja početnih prenaglašenih reakcija na pojavu koronavirusa u nas Burilović je naveo povećanu kupnju prehrambenih namirnica u maloprodaji koja se, naveo je, vrlo brzo vratila na uobičajenu potrošnju.

- Ističemo da su naši trgovački lanci dobro opskrbljeni i spremni zadovoljiti sve potrebe kupaca - napomenuo je predsjednik HGK.

Govoreći o posljedicama širenja koronavirusa u Italiji na hrvatsko gospodarstvo, Burilović je ocijenio da je prerano za takve procjene. Potvrdio je kako HGK pozorno motri daljnji razvoj događaja u Italiji jer je ta zemlja naš drugi najveći trgovinski partner.

Kad su u pitanju upute koje će članice HGK dobiti za postupanje u vezi s koronavirusom, one će, kako se čulo na jučerašnjem skupu, biti prilagođene branši u kojoj tvrtka posluje.