Veliko ulaganje

Zagrebački PMF dobio 57 milijuna kuna vrijedan projekt za opremu i dva nova laboratorija

Cilj projekta je razvoj Fizičkog odsjeka PMF-a u regionalni centar izvrsnosti
Zgrada PMF-a u Zagrebu
 Ranko Šuvar / CROPIX

Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu jučer je predstavljen 57 milijuna kuna vrijedan infrastrukturni projekt CeNIKS (Centar za napredna istraživanja kompleksnih sustava).

Projekt CeNIKS najvećim je dijelom financiran bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a njegov je cilj razvoj Fizičkog odsjeka PMF-a u regionalni centar izvrsnosti.

Istraživanja

- Mi smo projekt prijavili 2015. godine, ove smo godine potpisali ugovor, a iduće počinje njegova realizacija koja će trajati 16 mjeseci. Zahvaljujući ovom projektu obnovit ćemo Fizički odsjek vrhunskom opremom koja će nam omogućiti da otvorimo nova područja istraživanja - rekao je doc. dr. sc. Mihael Grbić koji je zajedno s doc. dr. sc. Emilom Tafrom voditelj projekta.

- U sklopu projekta CeNIKS obnovit ćemo sedam postojećih laboratorija te otvoriti dva nova. Nabavit ćemo 150 komada nove opreme, od čega 19 kapitalnih vrijednosti 50 milijuna kuna. Sve to omogućit će našim studentima istraživački rad, ali i naše povezivanje s gospodarskim subjektima u Hrvatskoj - naglasio je Grbić.

Fizički odsjek PMF-a jedan je od znanstveno najuspješnijih u Hrvatskoj: zapošljava stotinjak znanstvenika koji godišnje objave oko 100 radova registriranih u bazi Current Contents. Nadalje, dva od pet hrvatskih projekata u sklopu prestižnog Europskog istraživačkog vijeća (ERC) izvode se na tom odsjeku PMF-a.

Ugovor

- Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu obuhvaća oko 5000 studenata i 750 djelatnika na sedam odsjeka. Naš je fakultet tradicionalno usmjeren na vrhunsku, međunarodno orijentiranu znanost, što će projekt CeNIKS samo osnažiti. Trenutačno imamo mnogo razloga za zadovoljstvo jer je osim projekta CeNIKS, PMF potpisao ugovor i za 72 milijuna kuna vrijedni infrastrukturni projekt Centar izvrsnosti u kemiji (CIuK) koji ćemo uskoro predstaviti na Kemijskom odsjeku PMF-a - naglasila je dekanica PMF-a prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija.

Predstavljanju projekta nazočio je i dr. Tome Antičić, državni tajnik za znanost i fondove EU u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Naglasio je da je u nešto više od godinu dana iz EFRR-a osigurana milijarda kuna za obnovu zastarjele infrastrukture u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:37