Spas gospodarstva

Venezuela od Britanije traži povrat zlata radi financiranja borbe protiv koronavirusa

AUTOR:

OBJAVLJENO:

21.5.2020. u 9:13

AUTOR:

OBJAVLJENO:

21.5.2020. u 9:13

(FILES) In this file photo taken on February 14, 2020 Venezuela's President Nicolas Maduro gestures during a press conference with members of the foreign media at Miraflores palace in Caracas. - The US Justice Department announced the indictment of Venezuelan President Nicolas Maduro on March 26, 2020 for
AFP

Nicolas Maduro

Središnja banka Venezuele sudski je od britanske središnje banke (BoE) zatražila da joj preda zlatne poluge u vrijednosti 930 milijuna eura kako bi vlada u Caracasu mogla financirati mjere suzbijanja pandemije koronavirusa.

Britanska središnja banka pruža usluge čuvanja zlatnih poluga mnogim zemljama u razvoju, a od 2018. odgađa povrat 31 tone venezuelskog zlata koju je u Londonu pohranio predsjednik Nicolas Maduro. Britanija Maduru osporava legitimitet, podsjeća Reuters. U travnju Venezuela je od Bank of England zatražila da proda dio njezinih zlatnih rezervi i pošalje im novac preko Ujedinjenih naroda za potrebe financiranja borbe protiv pandemije koronavirusa.

Novac bi trebao biti doznačen Razvojnom programu UN-a i upotrijebljen za kupnju zdravstvene opreme, lijekova i hrane kako bi se mogla sanirati kriza Covida 19 u Venezueli, navodi se u dokumentu koji je Reuters dobio na uvid. U podnesku trgovačkom sudu od 14. svibnja venezuelska središnja banka traži sudski nalog kojim bi se od britanske središnje banke zatražilo da postupi prema predloženim uputama. BoE odbio je komentirati zahtjev a središnja banka Venezuele nije odgovorila na upit Reutersa da ga komentira.

"Odugovlačenje Bank of England kritično koči nastojanja Venezuele i UN-a da suzbiju COVID-19 u zemlji", komentirao je londonski odvjetnik koji zastupa središnju banku Venezuele Sarosh Zaiwalla.

Prodaja zlatnih rezervi među rijetkim je preostalim opcijama predsjednika Madura, s obzirom na američke sankcije. Venezuelsko gospodarstvo teško je pogođeno kaznenim mjerama SAD-a, kolapsom cijena nafte i karantenom zbog koronavirusa.

Do sada je u Venezueli registrirano 618 slučajeva zaraze i 10 smrtnih slučajeva, ali zdravstveni radnici upozoravaju da bi se oslabljeni sustav zdravstvene skrbi mogao urušiti ako se epidemija razmaše.