Spas gospodarstva

Venezuela od Britanije traži povrat zlata radi financiranja borbe protiv koronavirusa

Britanska središnja banka pruža usluge čuvanja zlatnih poluga mnogim zemljama u razvoju, a od 2018. odgađa povrat 31 tone venezuelskog zlata koju je u Londonu pohranio predsjednik Nicolas Maduro
Nicolas Maduro
 AFP

Središnja banka Venezuele sudski je od britanske središnje banke (BoE) zatražila da joj preda zlatne poluge u vrijednosti 930 milijuna eura kako bi vlada u Caracasu mogla financirati mjere suzbijanja pandemije koronavirusa.

Britanska središnja banka pruža usluge čuvanja zlatnih poluga mnogim zemljama u razvoju, a od 2018. odgađa povrat 31 tone venezuelskog zlata koju je u Londonu pohranio predsjednik Nicolas Maduro. Britanija Maduru osporava legitimitet, podsjeća Reuters. U travnju Venezuela je od Bank of England zatražila da proda dio njezinih zlatnih rezervi i pošalje im novac preko Ujedinjenih naroda za potrebe financiranja borbe protiv pandemije koronavirusa.

Novac bi trebao biti doznačen Razvojnom programu UN-a i upotrijebljen za kupnju zdravstvene opreme, lijekova i hrane kako bi se mogla sanirati kriza Covida 19 u Venezueli, navodi se u dokumentu koji je Reuters dobio na uvid. U podnesku trgovačkom sudu od 14. svibnja venezuelska središnja banka traži sudski nalog kojim bi se od britanske središnje banke zatražilo da postupi prema predloženim uputama. BoE odbio je komentirati zahtjev a središnja banka Venezuele nije odgovorila na upit Reutersa da ga komentira.

"Odugovlačenje Bank of England kritično koči nastojanja Venezuele i UN-a da suzbiju COVID-19 u zemlji", komentirao je londonski odvjetnik koji zastupa središnju banku Venezuele Sarosh Zaiwalla.

Prodaja zlatnih rezervi među rijetkim je preostalim opcijama predsjednika Madura, s obzirom na američke sankcije. Venezuelsko gospodarstvo teško je pogođeno kaznenim mjerama SAD-a, kolapsom cijena nafte i karantenom zbog koronavirusa.

Do sada je u Venezueli registrirano 618 slučajeva zaraze i 10 smrtnih slučajeva, ali zdravstveni radnici upozoravaju da bi se oslabljeni sustav zdravstvene skrbi mogao urušiti ako se epidemija razmaše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2023 08:43