Porezna reforma

Ugostitelji nezadovoljni: 'Umjesto najavljenih 900, uštede će biti 500 milijuna kuna'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

17.10.2019. u 8:14

AUTOR:

OBJAVLJENO:

17.10.2019. u 8:14

A waitress and a waiter chat as they wait for customers at the terrace of a restaurant in downtown Ronda, southern Spain August 31, 2018. REUTERS/Jon Nazca - RC151BF579C0
Jon Nazca / REUTERS

Ilustracija

Iako se u srpnju s najavom detalja nove porezne reforme činilo da su hotelijeri i ugostitelji postigli dogovor oko uvođenja međustope na ugostiteljske usluge, dojam je kako ugostitelji nisu zadovoljni.

Kako nam je potvrdio predstavnik Koordinacije ugostitelja Hrvatske Marin Medak, i dalje traju razgovori između predstavnika udruženja, Ministarstva financija i Porezne uprave oko konačnog zakonskog rješenja, s obzirom na to da ono koje je ministar financija Zdravko Marić predstavio u srpnju za većinu djelatnika u ugostiteljstvu i turizmu nije reforma kakvu su očekivali.

pojam hrane Konkretnije, predloženim nacrtom zakona predviđeno je da se međustopa PDV-a od 13 posto uvede na pojam “jela poslužena u ugostiteljskim objektima”, dok su ugostitelji očekivali da će povlaštena stopa vrijediti općenito za pojam hrane u ugostiteljstvu.

“Naime, predloženo rješenje zapravo obuhvaća daleko manji broj ugostiteljskih objekata nego što bi trebalo s obzirom na to da se pojam jela posluženih u ugostiteljskim objektima ne odnosi na one koji samo pripremaju i dostavljaju hranu, kao što su to naprimjer caterinzi.

izračuni Bude li prihvaćeno ovakvo rješenje, opet ćemo imati situaciju od prije nekoliko godina kad smo za jelo posluženo u objektu imali stopu PDV-a od 13 posto, a za isto jelo koje nosimo u dostavu punu stopu PDV-a”, pojasnio je Medak koji očekuje da bi ugostitelji konačni dogovor s Ministarstvom financija mogli postići do kraja tjedna, točnije u petak.

Prema izračunima predstavnika Koordinacije, usvoji li se međustopa na način kako je ona trenutačno predložena, tada ugostitelji računaju da ukupno godišnje porezno rasterećenje u sektoru neće iznositi 900 milijuna kuna, koliko je najavljeno, već su procjene da bi uštede ugostiteljima mogle biti dvostruko manje, negdje otprilike na razini 500 milijuna kuna.

“U razgovorima smo s nadležnim institucijama jer želimo riješiti taj problem”, rekao je Medak te najavio kako će eventualni rezultati dogovora biti objavljeni 21. listopada.