Porezna reforma

Ugostitelji nezadovoljni: 'Umjesto najavljenih 900, uštede će biti 500 milijuna kuna'

Predloženo rješenje obuhvaća manji broj ugostiteljskih objekata nego što bi trebalo 'UMJESTO NAJAVLJENIH 900, UŠTEDJET ĆEMO 500 MILIJUNA KUNA' Ugostitelji nezadovoljni novim Vladinim prijedlogom 'Bude li prihvaćeno ovakvo rješenje opet ćemo imati situaciju od prije par godina. Ova podjela je nepravedna'
Ilustracija
 Jon Nazca / REUTERS

Iako se u srpnju s najavom detalja nove porezne reforme činilo da su hotelijeri i ugostitelji postigli dogovor oko uvođenja međustope na ugostiteljske usluge, dojam je kako ugostitelji nisu zadovoljni.

Kako nam je potvrdio predstavnik Koordinacije ugostitelja Hrvatske Marin Medak, i dalje traju razgovori između predstavnika udruženja, Ministarstva financija i Porezne uprave oko konačnog zakonskog rješenja, s obzirom na to da ono koje je ministar financija Zdravko Marić predstavio u srpnju za većinu djelatnika u ugostiteljstvu i turizmu nije reforma kakvu su očekivali.

pojam hrane Konkretnije, predloženim nacrtom zakona predviđeno je da se međustopa PDV-a od 13 posto uvede na pojam “jela poslužena u ugostiteljskim objektima”, dok su ugostitelji očekivali da će povlaštena stopa vrijediti općenito za pojam hrane u ugostiteljstvu.

“Naime, predloženo rješenje zapravo obuhvaća daleko manji broj ugostiteljskih objekata nego što bi trebalo s obzirom na to da se pojam jela posluženih u ugostiteljskim objektima ne odnosi na one koji samo pripremaju i dostavljaju hranu, kao što su to naprimjer caterinzi.

izračuni Bude li prihvaćeno ovakvo rješenje, opet ćemo imati situaciju od prije nekoliko godina kad smo za jelo posluženo u objektu imali stopu PDV-a od 13 posto, a za isto jelo koje nosimo u dostavu punu stopu PDV-a”, pojasnio je Medak koji očekuje da bi ugostitelji konačni dogovor s Ministarstvom financija mogli postići do kraja tjedna, točnije u petak.

Prema izračunima predstavnika Koordinacije, usvoji li se međustopa na način kako je ona trenutačno predložena, tada ugostitelji računaju da ukupno godišnje porezno rasterećenje u sektoru neće iznositi 900 milijuna kuna, koliko je najavljeno, već su procjene da bi uštede ugostiteljima mogle biti dvostruko manje, negdje otprilike na razini 500 milijuna kuna.

“U razgovorima smo s nadležnim institucijama jer želimo riješiti taj problem”, rekao je Medak te najavio kako će eventualni rezultati dogovora biti objavljeni 21. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:11