Pad prodaje

Šef japanskog automobilskog diva ispričao se dioničarima zbog gubitka

AUTOR:

  • Novac.hr,
  • Hina

OBJAVLJENO:

29.6.2020. u 13:23

AUTOR:

  • Novac.hr,
  • Hina

OBJAVLJENO:

29.6.2020. u 13:23

Nissan Motor Co. senior executive Makoto Uchida speaks to media at Shanghai International Automobile Industry Exhibition in Shanghai, China April 16, 2019, in this photo taken by Kyodo. Picture taken April 16, 2019. Mandatory credit Kyodo/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN.
Kyodo / REUTERS

Makoto Uchida

Direktor japanskog proizvođača automobila Nissan ispričao se u ponedjeljak dioničarima što je prošlu financijsku godinu zaključio s gubitkom, prvom u 11 godina, zbog pada prodaje i utjecaja pandemije koronavirusa.

U financijskoj godini koja je završila u ožujku kompanija je zabilježila neto gubitak od 671,2 milijarde jena (5,6 milijardi eura). Ukupno su prodali 4,93 milijuna vozila, 10,9 posto manje nego u prethodnoj financijskoj godini.

Ove godine globalna će potražnja za Nissanovim automobilima zbog pandemije pasti 15 do 20 posto, kazao je dioničarima predsjednik i izvršni direktor Makoto Uchida. Zbog neizvjesnosti koju stvara pandemija uprava nije objavila poslovne prognoze za financijsku godinu 2020/2021.

"Volio bih da mogu reći kada ćemo ih objaviti", kazao je Uchida, referirajući se na prognoze.

Dioničari su kritizirali kompaniju zbog nedostatka vizije u usporedbi s Toyota Motorom i Honda Motorom a Uchida je obećao da će „vratiti Nissan na put rasta“.

Kompanija je u dubokoj krizi od uhićenja bivšeg predsjednika Carlosa Ghosna u studenom 2018. zbog sumnje da je obmanuo dioničare i krivotvorio financijske dokumente, netočno prikazujući svoja primanja.

Na te probleme nadovezala se ove godine pandemija koronavirusa i Nissan je u svibnju najavio zatvaranje tvornica u Indoneziji i Španjolskoj u sklopu restrukturiranja koje planira s partnerima Renaultom i Mitsubishijem.