Pad prodaje

Šef japanskog automobilskog diva ispričao se dioničarima zbog gubitka

Ukupno su prodali 4,93 milijuna vozila, 10,9 posto manje nego u prethodnoj financijskoj godini
Makoto Uchida
 Kyodo / REUTERS

Direktor japanskog proizvođača automobila Nissan ispričao se u ponedjeljak dioničarima što je prošlu financijsku godinu zaključio s gubitkom, prvom u 11 godina, zbog pada prodaje i utjecaja pandemije koronavirusa.

U financijskoj godini koja je završila u ožujku kompanija je zabilježila neto gubitak od 671,2 milijarde jena (5,6 milijardi eura). Ukupno su prodali 4,93 milijuna vozila, 10,9 posto manje nego u prethodnoj financijskoj godini.

Ove godine globalna će potražnja za Nissanovim automobilima zbog pandemije pasti 15 do 20 posto, kazao je dioničarima predsjednik i izvršni direktor Makoto Uchida. Zbog neizvjesnosti koju stvara pandemija uprava nije objavila poslovne prognoze za financijsku godinu 2020/2021.

"Volio bih da mogu reći kada ćemo ih objaviti", kazao je Uchida, referirajući se na prognoze.

Dioničari su kritizirali kompaniju zbog nedostatka vizije u usporedbi s Toyota Motorom i Honda Motorom a Uchida je obećao da će „vratiti Nissan na put rasta“.

Kompanija je u dubokoj krizi od uhićenja bivšeg predsjednika Carlosa Ghosna u studenom 2018. zbog sumnje da je obmanuo dioničare i krivotvorio financijske dokumente, netočno prikazujući svoja primanja.

Na te probleme nadovezala se ove godine pandemija koronavirusa i Nissan je u svibnju najavio zatvaranje tvornica u Indoneziji i Španjolskoj u sklopu restrukturiranja koje planira s partnerima Renaultom i Mitsubishijem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2023 22:19