Još nema potvrde

Razmatra se spajanje talijanskog UniCredita, vlasnika Zabe, i francuske Societe Generale

Spajanje je prolongirano zbog političkih turbulencija u Italiji
Logo talijanske UniCredit banke
 Stefano Rellandini / REUTERS

Talijanska banka UniCredit SpA, vlasnik Zagrebačke banke, razmatra mogućnost spajanja s francuskom Societe Generale SA, bivšom vlasnicom Splitske banke, objavio je danas tu neslužbenu informaciju londonski Financial Times, a prenosi je i Bloomberg.

Za sada ne postoji službena potvrda te informacije, a FT ističe ima neslužbene informacije da Jean Pierre Mustier, glavni izvršni direktor (Chief Executive Officer) UniCredita, Francuz koji je prethodno radio u SocGen, već nekoliko mjeseci radi na ideji o spajanju te dvije banke, čime bi se stvorila druga najveća banka u Europi. Navodno je prvi plan podrazumijevao spajanje u roku od godinu i pol dana, ali je to sada prolongirano zbog političkih turbulencija u Italiji.

Inače, UniCredito, koji ima sjedište u Milanu, razmatrao je prošle godine spajanje s njemačkom Commerzbank AG, ali je u rujnu 2'17-Mustier je Bloombergu ipak rekao kako UniCredit ne razmatra velika spajanja do 2019. Zanimljivo je da Societe Generale demantirala da je na razini upravnog odbora bilo razmatranja potencijalnog spajanja sa UniCreditom, dok iz UniCredita još nije stigla nikakva službena reakcija na ove informacije. Prema Bloombergu, tržišna kapitalizacija UniCredita i SocGen u petka je bila 30,3 i 32,8 milijardi eura.
Analitičari upozoravaju da ni jedna bankarska grupacija trenutačno nije u najboljoj poziciji niti će biti još barem godini dana. UniCredit je snažno pogođen milijardama eura loših kredita i očekuje se da će njegova stabilizacija trajati barem do sredine 2019. godine. S druge strane, SocGen nije u mogućnosti davati ponude jer još uvijek treba postići sporazum s istražnim tijelima oko njezinog sudjelovanja u skandalu s Liborom, zbog čega im je i srušena cijena dionice.

Činjenica jest da su europske banke već dulje vrijeme pod povećanim pritiskom zbog njihovog pada u usporedbi s golemim američkim konkurentima. Financial Times je izvijestio prošli mjeseca da su članovi odbora Barclays razgovarali o planu kombiniranja s britanskim suparnikom Standard Chartered, a Europska središnja banka već je signalizirala da želi vidjeti prekogranične poslove kao dio jačanja europske bankovne unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:18